Nem zár be a makói mozi, bár kevesen látogatják Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az ipartestület vállalja a működtetés veszteségeit

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-19 | Szabó Imre

Bár idén is felröppent a makói mozi bezárásának híre, a filmszínházat üzemeltető helyi ipartestület elnöke, Kiss Mihály ezeket cáfolja. Még átmeneti vetítési szünet sem lesz télen – pedig a működtetéssel járó veszteség továbbra is magas, a nézőszám csökken.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egyre kevesebben látogatják a város moziját – a veszteség nő, a bezárás időről időre szóba kerül. Fotó: Gyenes Kálmán
A Páger Antal nevét viselő mozi átmeneti vagy végleges bezárásáról a hideg idő beálltával mindig felröppen a hír Makón. Ennek magyarázata egyszerű: télen tetemes fűtési költség is gyarapítja a város egyetlen filmszínházának veszteségét, miközben a nézőszám egyre csökken. Ez persze nem makói specialitás, szerte az országban ugyanez a trend. A végleges bezárás gondolata először tavaly februárban vetődött fel. Akkor a filmszínház éves vesztesége másfél millió forint volt, amit az épület tulajdonosának, a tizenkét embert foglalkoztató Makói Ipartestületnek kellett állnia – a moziban egyébként már akkor is egyedül a mozigépész kapott fizetést, a többiek ügyszeretetből dolgoztak. Az iparosszervezet végül elállt a bezárás gondolatától, ám tavaly óta már csak hétvégeken vannak vetítések.

A helyzet azóta sem javult. Az ipartestület elnökétől, Kiss Mihálytól ugyan hiába érdeklődtünk a mozi jelenlegi pénzügyi helyzetéről, nem adott róla tájékoztatást, azt viszont megtudtuk, hogy az utóbbi néhány hónapban már a legsikeresebb filmekre is csak tízegynéhány ember ült be; a nézőtér egyébként kétszázötven személyes. Ennek ellenére, bár a városban ismét azt beszélik, hogy lakat kerül rá, Kiss Mihály cáfolta a bezárásról terjedő híreket. Mint fogalmazott, bár a veszteségek továbbra is nagyok, ezt az ipartestületnek vállalnia kell, ellenkező esetben elveszítenék magát az épületegyüttest – ezt ugyanis úgy kapták vissza az önkormányzattól bő tíz esztendeje, hogy filmszínházként kell üzemeltetniük. Mi több: átmeneti téli szünetet sem tartanak, folyamatosan lesznek előadások a moziban.


Továbbá:
Kübeki informatika
Büntető- után polgári per
Rémhír, hogy bezárják az Erdeit
Pénzes Henrietta nem ismerte a gyilkosát
Már készülnek a virágos tavaszra