Vásárhelyen újítják fel a szentesi szószéket Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ősi eszközökkel, ősi anyagokkal restaurálnak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-09 | Illyés Szabolcs

Egy speciális vásárhelyi műhelyben állítják helyre a szentesi református nagytemplom fa szószékét, amely több érdekességet is rejt. Halász Gábor asztalosmester nemrégiben egy közel négyszáz éves spanyol barokk ülőpadot újított fel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Halász Gábor igyekszik a szószék minden elemét úgy összerakni, ahogy azt több száz éve tették. Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhely különleges műhelyében múzeumi szakember segítségével állítják helyre a szentesi nagytemplom igen rossz állapotba került szószékét. A fa szerkezetét sok helyen szinte teljesen tönkretette a szú, és a fő szerkezeti elemeket sok helyen a fenyő bútorszerkezetig vissza kellett bontani.

– A szószék középső részén olyan mértékű mechanikai károsodást szenvedett, hogy néhány éven belül biztos, hogy összerogyott volna a rajta álló lelkész súlya alatt, így épp idejében restaurálták. A bútor minden része igen elhanyagolt állapotban jutott hozzánk. Kiderült: a vastag festékréteg alatt sok helyen aranyozás, sőt ezüstözés is díszítette a fát, ami bizony ritkaság a református templomok enteriőrjében – foglalta össze Halász Gábor, a műhely vezetője.

Nagy Nándor, a munkálatokat felügyelő múzeumi restaurátor a feltárás eredményeképp elképzelhetőnek tartja, hogy a korábbi ismeretekkel szemben a bútordarabot az ország más tájáról, esetleg Erdélyből hozhatták Vásárhelyre. Úgy fogalmazott: ebben a korban egyáltalán nem volt ritkaság a hasonló „költöztetés." Mivel semmiféle írásos dokumentum nem maradt fent a szószék eredetével kapcsolatban, eddig úgy sejtették, hogy a „cathedra" elkészítését 1821-ben kezdte meg a szentesi Balog János mester.

– A bútor szerkezeti elemekre bontásánál kiderült: a fenyőfát régebbi technológiával munkálták meg, mint ami a XIX. század közepén gyakorlat volt, hiszen kézi kialakításra utaló nyomokat találtam – tette hozzá az asztalosmester. – Éppen ezért – megfelelve a restauráció etikai szabályainak – az eredetinek megfelelő technikával és a korabelinek megfelelő anyagokkal kezdtünk a helyreállításhoz, ráadásul úgy, hogy az általunk elvégzett munkafolyamatok mindig visszabonthatóak legyenek, ha később esetleg kiderül: más módszerrel szeretnék felújítani a műtárgyat.

A vásárhelyi műhelyben egyébként már szereztek gyakorlatot a hasonló, ősi eszközökkel végzett munkában, hiszen itt végezték el a Hódmezővásárhely belvárosi templom keresztelőasztalának rekonstrukcióját is, de itt újult meg a szegedi püspöki palota és a vásárhelyi polgármesteri hivatal több, műtárgynak minősülő bútora is.

Halász Gábor egyébként a legnevesebb vásárhelyi, restaurálásban járatos asztalosmestereknél leste el a szakmát, hiszen – ahogy fogalmazott – ennek a szakmának a fogásait leginkább a gyakorlat közben lehet elsajátítani. A műhely rendre kap külföldi megrendeléseket is, ő újított fel nemrég egy csaknem négyszáz esztendős spanyol barokk ülőpadot. Az egyik legértékesebb tárgy pedig, aminek a rekonstrukcióját vállalta, egy szintén barokk-kori fekvőhely volt, aminek az értéke meghaladhatta a hatmillió forintot.

A szószék teljes felújításával a tavasz végére készülnek el, ezzel lesz teljes a szentesi nagytemplom csaknem egymilliárd forintos rekonstrukciója.


Továbbá:
Elfogadták a vásárhelyi költségvetést
Zenével gyógyított az iskolalapító Steiner Béla
Kiemelkedő a város gazdasági programja
Elégedettek a tanyaközpont lakói
Szüretelik a citromot Mindszenten