Sokarcú kardiológia Hozzáadás a gyűjtőhöz
Sokan felháborodnak a várakozási időn

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-09 | Balázsi Irén

Felháborítónak tartja egy szívműtéten átesett csongrádi olvasónk, hogy újabban akár hónapokat kell várakozniuk beutalóval is a betegeknek a kardiológiai vizsgálatra. A megye városai közül Makón a legjobb a helyzet, ahol pár napra jegyzik elő a betegeket. A klinikai orvos szerint egy sima kardiológiai beutalóval akár 3-4 hónapot is várhatnak a betegek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vásárhelyi szakrendelőben soron kívül ellátják a sürgős eseteket. Fotó: Tésik Attila
A háziorvosnál jelentkezett csongrádi nyugdíjas olvasónk, aki beutalót kapott a kardiológiai szakrendelőbe. Pár évvel ezelőtt szívműtétje volt Pozsár Lászlónak, és január végén kért időpontot a vizsgálatra. Felháborítónak tartja, hogy csak március 6-ára jegyezték elő. Mint mondta, az operációja óta állandóan járt ellenőrzésre, ám eddig minden simán ment. Ezt úgy érti, hogy nem is kellett bejelentkeznie a beutalóval, bár kétségtelen, hogy a rendelőintézetben sokat kellett várakoznia. – Itt megdögleni lényegesen egyszerűbb, mint bejutni a vizsgálatra – tette hozzá. Amikor a szegedi klinikán 2000-ben előjegyezték műtétre, ott három hónapot kellett várnia, de azzal egyet is értett. Ám a mostani helyzetre szerinte nincs mentség.

A csongrádi rendelőintézetben lapunkat arról tájékoztatták: egy-másfél hónapra tudnak időpontot adni a kardiológiai vizsgálatra. Sok a beteg, naponta 10-15 pácienset képesek fogadni. A szentesi szakrendelésen jelenleg leghamarabb 2-3 hét múlva fogadják a háziorvosi vagy más szakorvos által kitöltött beutalóval a rászorulókat. A legjobb helyzetben a makóiak vannak: két-három napot kell csak várakozniuk a vizsgálatra a betegeknek. Naponta egyébként legkevesebb 26 vizsgálatot végeznek, ehhez jönnek még a sürgős esetek. A hódmezővásárhelyi szakrendelőben arról tájékoztattak: március 20-áig van előjegyzésük. Átlagosan 30 beteget vizsgálnak naponta, senkit sem küldenek el. A sürgős eseteket pedig soron kívül ellátják, nem várakoztatják a betegeket.

A szegedi egyetem invazív kardiológiai részlegén a megye városaiban kialakult előjegyzési rendszerrel kapcsolatban úgy nyilatkozott dr. Ruzsa Zoltán ügyeletes orvos, hogy ez relatív. A sürgős eseteket mentővel szállítják azonnal oda, ahová az állapotuk indokolja. A háziorvos felelőssége egyébként, hogy hová küldi a beteget. A szakember szerint „a sima kardiológiai beutaló akár 3-4 hónapot is ráérhet."


Továbbá:
Megmenekülhet a bezárástól a szentesi Damjanich
Tizenöt milliónyi csúcstechnológia
Nappali kórház a gyógyfürdőben
Igazi menyegző is volt az esküvői kiállításon Szentesen
Visszalépett a Petőfi bérlőjelöltje