Megmenekülhet a bezárástól a szentesi Damjanich Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nyerőszám lehet a huszonegyes

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-08 | Balázsi Irén

Ha összejön a huszonegy első osztályos gyermek a beíratáskor, akkor nem zárják be a szentesi Damjanich János-tagiskolát. Lapunk tudomására jutott: az előzetes felmérések alapján egy gyerek hiányzik még az osztályindításhoz. Kárpáti Lajos igazgató szerint a márciusi jelentkezésig van idejük a szülőknek választani.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kárpáti Lajos igazgató szerint van jövője az iskolának. Fotó: Tésik Attila
A szentesi önkormányzat költségvetési koncepciója szerint át kell gondolni a Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János Tagiskolájának további működését. Félreértésekre adott okot az a kitétel, miszerint az új tanévre csak a Deákban lehet első osztályba beíratni a gyerekeket. Valójában arról van szó: a márciusi jelentkezéseket a Deák-iskolában bonyolítják majd, s ott jelezhetik a szülők, hogy a Deákba vagy a Damjanichba akarják-e járatni a gyermeküket. A lapunk tudomására jutott információ szerint az előzetes felmérések alapján egy leendő elsős hiányzik még, hogy megmeneküljön a Damjanich-tagiskola a közoktatás racionalizálásától, vagyis az esetleges bezárástól, esetleg a Deákkal való összevonástól.

A város polgármestere, Szirbik Imre a Damjanich János-tagiskolában tájékozódva megígérte, hogy amennyiben 21 elsőst beíratnak oda a szülők, akkor indítanak osztályt. Kárpáti Lajos, az oktatási intézmény vezetője reménykedik abban, hogy tavaszig még meglesz az előírt létszám. Az optimizmusát arra alapozza, hogy az utóbbi hat évben – azóta működnek az ő irányításával a Deák tagiskolájaként – nemcsak a körzetben lévő óvodákból, hanem a város távolabbi részeiből is mentek hozzájuk elsősök. Az intézménynek jelenleg 174 tanulója van a 6 esztendővel ezelőtti 210 diákkal szemben. Kárpáti elmondta: a város több iskolájához viszonyítva a Damjanichban volt a legalacsonyabb a csökkenés mértéke.

A város másik részéről is járnak diákok a peremkerületi Damjanich János-tagiskolába. Fotó: Tésik Attila
Az igazgató elmondása szerint tagiskolaként szakmailag önállóak. Az első osztályban már tavaly is az egyik fő szempont volt a környezetvédelmi nevelés, ehhez kapcsolódva alakították ki az udvaruk egy részében a madárbarát kertet, ahol cinegéket, rigókat etetnek a diákok. Kiemelt óraszámban foglalkoznak a rajzzal Döme Zoltán művésztanár vezetésével. Kárpáti Lajos szerint az is vonzó lehet a leendő elsősöknek, hogy ősztől kipróbálják a Finnországban ellesett gyakorlatot, a kéttanítós módszert. A tanórákon ketten foglalkoznak majd a gyerekekkel: Kozák Anita fejlesztőpedagógus és Cziczkáné Piti Mariann tanítónő lesz a kicsikkel az iskolaotthonos rendszerben működő intézményben.

Az igazgató szerint van a Damjanichnak jövője, mert a távolabbi elképzelések szerint még a felnőttek oktatását is be akarják vezetni.


Továbbá:
Tizenöt milliónyi csúcstechnológia
Nappali kórház a gyógyfürdőben
Igazi menyegző is volt az esküvői kiállításon Szentesen
Visszalépett a Petőfi bérlőjelöltje
Új orvosigazgató Szentesen