Tizenöt milliónyi csúcstechnológia Hozzáadás a gyűjtőhöz
Korszerűbb eszközöket kapott a szentesi főorvos

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-07 | Balázsi Irén

Tizenötmillió forint értékben titánszögeket kapott egy nemzetközi cégtől munkája elismeréseként dr. Berki Sándor. A szentesi kórház baleseti sebésze nagy hasznát veszi a műtéteknél a titánszögeknek, amelyeket az acéllal szemben már nem kell kiszedni a végtagokból.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Berki Sándor főorvos csúcstechnológiát kapott munkája elismeréseként Szentesen. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház balesetsebészeti osztályvezetője, dr. Berki Sándor teammunkát emleget annak kapcsán, hogy a kutató-fejlesztő projektben való kiemelkedő teljesítmény anyagi díjazásaként modern szögrendszert kapott ajándékba a betegek gyógyításához. A titánból készült szögek a legkorszerűbbek a világon, ám hazánkban – az ismert pénzügyi nehézségek miatt – jelenleg egyetlenegy egészségügyi intézmény sem engedheti meg magának ezek beszerzését. Az Orthofix nevű amerikai, brit és olasz tulajdonban lévő társaság küldte Berki főorvosnak az adományt, amelynek az értéke meghaladja a 15 millió forintot.

A történet előzménye 18 évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor Berki doktor még tanársegédként dolgozott a szegedi traumatológiai klinikán. Valójában akkor került kapcsolatba az Orthofix képviselőivel. A nemzetközi cég legutóbbi ígérete szerint a mostani küldeményt újabbak is követik majd. A szentesi főorvos teljesítményét már tavaly is elismerték hasonló adománnyal, ám a helyreállító műtéteknél próbáltak takarékoskodni az eszközökkel, mert nem voltak biztosak abban, hogy érkezik utánpótlás. Most már minden esély megvan arra, hogy egész évre elegendő titánszöggel végezhetik az operációkat.

Az, hogy a csúcstechnológia Szentesre került, jelzi: egy kisvárosi kórházban is lehet világhírű teljesítményt nyújtani. Eddig acélszögeket használtak a műtéteknél, de ezeket később ki kellett szedni a végtagból. Dr. Berki Sándor elmondása szerint a titán egyszer használatos, ami azt jelenti, hogy nem távolítják el, mindvégig benne marad az adott testrészben. A főorvos által régóta alkalmazott minimál invazív eljárással például combcsontot és lábszárat rögzítenek e korszerű szögkészlettel. Néhány hete éppen Milánóban tartott bemutató műtéteket a szentesi orvos, aki a szentesi kórház névadója, a nemzetközi hírű sebészprofesszor, Bugyi István tanítványainak vallja magát.


Továbbá:
Nappali kórház a gyógyfürdőben
Igazi menyegző is volt az esküvői kiállításon Szentesen
Visszalépett a Petőfi bérlőjelöltje
Új orvosigazgató Szentesen
Közétkeztetés vállalkozásban