A kínai orvoslás vezérfonala Hozzáadás a gyűjtőhöz
Olvasósarok

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-06 | Farkas Csaba

A régi kínaiaknál az az orvos volt jó orvos, akinek soha nem kellett gyógyítania, mert megőrizte az emberek jó egészségi állapotát, megelőzte a betegségkialakulást. Dr. Rideg Sándor, a szentesi kórház főorvosa – és a hagyományos kínai orvoslás szakembere –, s természetgyógyász fia, Rideg Róbert nagy sikerű könyvet írt a hagyományos kínai orvoslásról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hagyományos kínai orvoslás – mely ötezer évre tekint vissza – úgy tartja, hogy az ember és az emberiség szerves része egy nagyobb egésznek, a világegyetemnek. Mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, melyek az összes többi természeti folyamatot is irányítják.

A kínai orvoslás a test nedveinek, energiáinak áramlásáról mint folyókról, csatornákról beszél. A test állapotait a hideg, a meleg, a szárazság s a nedvesség természeti fogalmaival írja le. Az egészség pedig a harmonikus és kiegyensúlyozott belső környezet fönntartásától függ. Az egyensúlyt a kínai orvoslás a jin s jang fogalmaival írja le. A jin és a jang az a két dinamikus erő, melynek együttes működéséből származik minden, ami a világegyetemben megtalálható.

Ha a jin–jang egyensúlya megbomlik, szervezetszerte betegségek keletkeznek. A kezelés célja tehát: ismét létrehozni ezt az egyensúlyt. Hogy a jin és jang egyensúlya megteremtődjék, az életenergiának, a „csi"-nek akadálytalanul kell áramolnia az egész rendszeren keresztül – akár a világegyetemben. A csi a test összes életjelenségének forrása – olvasható a fülszövegben.

Kiknek ajánlják a szerzők a vaskos kötetet? Orvosoknak, természetgyógyászoknak és érdeklődőknek egyaránt. Stílusa olyan, hogy némi „nyugati" orvosi terminológia-tudás birtokában a mindennapi ember is megérti – s ugyanakkor a lehető legszakszerűbb is. Aki egyébként is szakember, és el akarja sajátítani a kínai orvoslást belőle, elsajátíthatja – aki pedig csupán kíváncsiskodik, az is számtalan érdekességre lel.

Megtudhatja, számtalan más közt, hogyan függ össze például a zöld szín a májjal, továbbá a kelettel, a tavasszal, a savanyú ízzel, a fával és a keletkezéssel – s mindez együtt pedig a gyógyítással.

(Dr. Rideg Sándor–Rideg Róbert: A kínai orvoslás vezérfonala. Lectum Kiadó, Szeged, 2006; 518 oldal)