Makón a Bérpalota, Szentesen iskolák tetejét bontotta a szél Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ágak hullottak a 47-es útra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-30 |

Makón a Bérpalota tornyában, Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium is a Szent Erzsébet-iskola tetejében tett kárt tegnap az erős szél. A 47-es utat ágak borították, a szentesi szeméttelep mellett rengeteg hulladék szállt a levegőben. Ma kezdődik a takarítás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sok helyen életveszélyessé vált a közlekedés a főútvonalon. Fotó: Tésik Attila
Több helyen is életveszélyessé vált a 47-es főút Hódmezővásárhely határában és a városon belül is, a heves széllökések ugyanis gallyakat hordtak fel az úttestre. Több gépkocsi csak a vakszerencsének köszönheti, hogy elkerülte a balesetet.

– Negyedórán át nem tudtam kihajtani a főútra, mert minduntalan ráfújta a szél az ágakat a bejáróra – mondta a 47-es mellett lakó vásárhelyi Katona László.

A városon belül a legnagyobb akadályt a kidőlt faágak, törzsek okozták. Délelőtt a tűzoltóknak kellett felszabadítaniuk a kishomoki behajtót egy kicsavart fától – a korhadt tönk majdnem egy órán át torlaszolta a el az utat.

– Szerencsére az elmúlt években rendre kivágatta a város a korhadt, elöregedett fákat, az út menti nyárfák már a legtöbb helyen nem okoznak veszélyt – fogalmazott lapunknak Molnár János, a vásárhelyi tűzoltóság megelőzési osztályának vezetője.

Köteles Csaba főtörzsőrmester a bádogborítás egyik leszakadt darabjával – háttérben a megtépázott kupola. Fotó: Szabó Imre
Sok munkájuk akadt a szentesi tűzoltóknak is a szélvihar okozta károk elhárításában. A kertvárosi Drahos utca 10–12. számú többszintes panelház lapostetejéről a szigetelés egyharmadát szedte le a szél. Megbontotta továbbá a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és a Horváth Mihály Gimnázium tetőszerkezetét, valamint megrongálta a főutcai gyermekkönyvtár tetején a díszt. A Vörösmarty utcai orvosi rendelő udvarában egy fenyőfa dőlt az épületre. A Mátyás király utcában a tűzoltók egy magánháznál segítettek, mert a kéményt szedte le a szélvihar. A város több pontjára is kivonultak: sok fa dőlt az útra és villanyvezetékre.

A berki városrészben lévő hulladéklerakó telepről a nagy erejű szél az elkerülő útra hordta a szemetet, amelyet a városellátó intézmény dolgozó a szélvihar elvonultával ma összeszednek majd.

A szentesi szeméttelepről elfújta a szemetet a szél. Fotó: Tésik Attila
A makói tűzoltókhoz a tegnapi nap folyamán hat riasztás futott be az erős szél miatt. A telefonhívások többnyire letört ágakról, hulló cserepekről szóltak – tudtuk meg Fejes István alezredestől, a város tűzoltóparancsnokától. A legveszélyesebb helyzet a belvárosban, a Bérpalotánál alakult ki: a húszas években épült, romantikus stílusú épület díszes kupolájának bádogborításába is belekapott a szél, és nagy darabokat szakított le belőle. A húsz méter magasból hulló darabok komolyan veszélyeztették nem csak a gyalogosok testi épségét, de még az úton elhaladó autókat is.

Csongrádon nyolc alkalommal vonultak ki a tűzoltók a viharos szél miatt, amely fákat csavart ki és tetőket rongált meg a városban: a Batsányi utcában házra dőlt egy ág.


Továbbá:
A holokausztra emlékeztek
Jól adtak vissza a zöldségesek
Nyolcvan dolgozó sorsa bizonytalan
32 milliárdos présüzem, erőmű Vásárhelyen
Fehér folt a kábeltévétérképen