Újabb madárinfluenzás esetek Hozzáadás a gyűjtőhöz
9400 szárnyast gázosítottak el a derekegyházi telepen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-30 | Blahó Gabriella

A Szenteshez és Hódmezővásárhelyhez is közel eső Derekegyház Ördöngős nevű tanyacsoportjának szárnyastelepén is felütötte fejét a madárinfluenza – gyanítják a szakemberek. A telep körüli tíz kilométeres körzetben védőzónát jelöltek ki.
Tavaly húszmilliárd volt a kár

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A legnagyobb gondossággal tisztítják meg az ördöngősi tenyészetet. Fotó: Tésik Attila
Egyetlen élő liba sem volt már tegnap reggel azon az ördöngősi telepen, ahol az állat-egészségügyi hatóság – madárinfluenza-gyanú miatt – szombaton elrendelte 9400 szárnyas leölését. A Derekegyházhoz közeli tenyészet nyolc kilométerre esik a fertőzés korábbi kitörési pontjától, Lapistótól. A szakemberek a telepre gyakran berepülő fácánokra gyanakodnak.

Tegnap már a fertőtlenítés nyomait takarították az állategészségügyi hatóság munkatársai a Derekegyházhoz közeli Ördöngősön. A telepen 9400 libát öltek le azután, hogy a telep tulajdonosa bejelentette, gyanús fertőzés pusztította el néhány libáját. Ezt a telepet magas drótkerítés védi, a kapun senki nem mehet be. Az előző járvány kitörése után néhány nappal ellenőrizték a szakemberek az ördöngősi telepet is, ám fertőzésre utaló jelet akkor nem találtak. Pénteken délután vették észre a libatartók, hogy hullanak a szárnyasaik.

A tulajdonos pontosan betartotta a szigorú előírásokat, ennek ellenére mégis bejutott a betegség a telepre – mondta Szigeti Sándor. Az igazgató főállatorvos lapunknak elmondta, feltételezi, hogy a telep területére berepülő fácánok hozhatták be a betegséget: ezek a vadmadarak hordozhatják a kórt, anélkül is, hogy megbetegednének. Szigeti arról tájékoztatott, hogy szombaton reggel megkezdték az állomány leölését, s a munkával végeztek már. A szűrővizsgálatok folynak, a laboratóriumi eredmények alapján lehet majd megmondani, hogy valóban madárinfluenzával állunk-e szemben.

A telepen betartották a szigorú előírásokat – a fertőzés mégis bejutott. Fotó: Tésik Attila
Az ördöngősi libatelep körül három és tíz kilométeres körzetben ellenőrzik a szárnyasokat, védőzónában és megfigyelési zónában dolgoznak a szakemberek. Az újabb fertőzéssel megnőtt a figyelem alatt tartott terület mérete: Hódmezővásárhely külterületének egy része, illetve Mártély és Mindszent is érintett. Szentestől két kilométer távolságra esik a tíz kilométeres megfigyelési zóna felső határa. Ezentúl három ellenőrző ponton számíthatnak a rendőrség jelenlétére az élőállatokat szállító járművek vezetői. A védőzónából – hatósági engedéllyel – a jövőben is ki lehet vinni szárnyasokat – közölte Szigeti Sándor.

A jószágokat az állatorvosok megvizsgálják, s ha az eredmény negatív, szabad a húst felhasználni. Éppen a napokban érkezik egy szállítmány a lapistói körzetből a Hungerithez. A madarakat úgynevezett zárt rendszerben vágják le, és külön hűtőben tárolják. Az állat-egészségügyi hatóság által kijelölt sütőben megsütik, csak ezek után lehet eladni.


Puskával lőttek a tyúkokra is

A környékbeli vadászok mintavételként lelőttek néhány vadszárnyast a közeli erdőkben, de eddig fertőzött kacsát vagy fácánt nem találtak. A vadászok segítségét kérte a megyei állat-egészségügyi állomás a fertőzési pont egy kilométeres körzetében a járvány terjedésének megakadályozásához. Sörétes puskával lőtték le szombaton hajnalban Arany-Tóthné Borka Etelka csirkéit is. Az asszony korábban vágott, jut ennivaló a családi asztalra. A szomszédban lakó Négyesi József és Héjja Erzsébet arra számít, hogy valóban megtérítik a lelőtt 120 csirke, 150 galamb és 7 gyöngyös árát.

Már biztos: a H5N1 bukkant fel Lapistón

Beigazolódott a magyar állatorvosok gyanúja: a múlt héten Lapistónál a madárinfluenza H5N1-es altípusa bukkant fel a libatelepen. Ezt az angliai referencialaboratórium vizsgálatának eredményére hivatkozva közölte tegnap az Európai Bizottság. Philip Tod egészségügyi szóvivő hozzátette, hogy a magyar hatóságok már a múlt héten megtettek mindent a kór elleni védekezés érdekében az érintett körzetben, az uniós előírásoknak megfelelően. Tavaly nyár vége óta ez az első eset az unióban, hogy felbukkan a H5N1-es altípus. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a tél vége a madárinfluenza szempontjából veszélyes időszak, ezért valamennyi EU-tagországban fokozott elővigyázatosságra van szükség. 



Továbbá:
Háromezer libát öltek le Szentesnél
Fütty és taps Gyurcsánynak
Találgatnak Szentesen
Kézigránátot dobtak a szentesi jegyző házára
Dr. Geönczeöl börtönbe vonul