Félmilliós bírságot róttak ki Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-30 | Balázsi Irén

A fővárosi közbeszerzési tanács döntőbizottsága félmillió forint bírsággal sújtotta a szentesi önkormányzatot, mert a 150 személy befogadására alkalmas idősek otthona kivitelezési munkáival olyan céget bízott meg, amelynek szerinte érvénytelen volt az ajánlata. A város nem fogadta el a döntést, és keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a döntőbizottság határozatának felülvizsgálatára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Megírtuk korábban: az idősek integrált szolgáltató centrumának felépítésére kiírt pályázatot a Bodrogi-Bau Kft. nyerte meg, és tavaly december közepén hozzá is kezdett a szociális intézmény kivitelezéséhez. A 4500 négyzetméter alapterületű létesítmény a liget szomszédságában épül, és a tervek szerint 2007 október végére készül el. A város még 2006 szeptemberében írta ki a pályázatot a mintegy 900 millió forint címzett állami támogatásból és az önkormányzat saját forrásából létesülő épület kivitelezésére, öt ajánlat érkezett. A helyi közbeszerzési bizottság Demeter Attila elnök vezetésével a pályázatok közül kettőt érvénytelennek nyilvánított.

A megmaradt három cég egyike viszont drágábban vállalta volna a munkát a rendelkezésre álló összegnél. A grémium döntése szerint a Bodrogi-Bau Kft. nyerte el a munkát az eljárásban második helyen végzett Zalai Zrt.-vel szemben. Az eredményhirdetés után a kivitelezésre ajánlatot tevő cégek betekinthetnek az iratokba, s ha valamit sérelmesnek találnak, a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordulhatnak. Ezt tette a Zalai Zrt., amely szerint a Bodrogi-Baut ki kellett volna zárni az eljárásból.

Jogorvoslati kérelmében azt kifogásolta a dunántúli cég, hogy a nyertes nem megfelelő aláírási címpéldányt mellékelt a pályázatához, valamint szerinte nem megfelelő a műszaki vezető képzettsége. Ezekkel nem értett egyet a közbeszerzési döntőbizottság. Jogsértőnek találta ellenben azt, hogy az elvégzett munka számlázását nem a kiírás szerinti ütemezésben vállalta az eljárás győztese. A fővárosi grémium szerint érvénytelen ajánlatot fogadott el nyertesnek az önkormányzat, amelyre 500 ezer forint bírságot rótt ki.

Lapunk érdeklődésére Demeter Attila, a helyi közbeszerzési bizottság elnökeként elmondta: az önkormányzat nem fogadta el a döntést, és keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a közbeszerzési döntőbizottság határozatának felülvizsgálatára. A város annak megállapítását kérte, hogy a közbeszerzési eljárásuk jogszerű volt, ezért mellőzzék a kiszabott félmillió forintos bírságot is.