Újabb feketemunkások Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szirbik: a városnak nincs köze a történtekhez

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-29 | Blahó Gabriella

Harmincan dolgoztak bejelentés nélkül Szentesen két önkormányzati beruházáson – a munkaügyi felügyelőség eddigi vizsgálata szerint. Az építkezések egyik alvállalkozója adatvédelmi szempontból aggályosnak tartja a hatóság ellenőrzési módszerét. Szirbik Imre polgármester közölte: a városnak nincs köze a történtekhez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szerdán az orosházi határőrvadászok és a Dél-alföldi Munkaügyi Felügyelőség szakemberei 23 feketemunkást találtak Szentesen két önkormányzati beruházáson, a református templom és az idősek otthona építkezésén. A felügyelőség az ellenőrzés után úgy döntött, hogy valamennyi munkavállaló papírját átvizsgálja. Geredy Emil elmondta, hogy a huszonhárom, bejelentés nélkül dolgozó munkás mellett még hét olyat találtak, akinek nem voltak rendben a papírjai. „Esetükben az alkalmi munkavállalásról szóló szabályok megsértéséről van szó" – hangsúlyozta a felügyelőség igazgatóhelyettese. Elmondta: a harminc munkás összesen nyolc cég alkalmazottja. Hangsúlyozta: az építkezés menetét vagy a beruházásról szóló teljesítést nem befolyásolja a hatóság munkája. Az igazgatóhelyettes közölte, még nem zárták le a vizsgálatot.

Szirbik: A városnak nincs köze a történtekhez

Szirbik Imre polgármester az üggyel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a református egyházközség és az önkormányzat legális forrásból nyert pályázati pénzt fordít a Kossuth téri rekonstrukcióra. Szabályos közbeszerzés útján adták a Polydom Zrt.-nek a munkát, a fővállalkozó felel az alvállalkozóiért. Szirbik közölte: semmi köze a városnak ahhoz, ami most történt. „A legteljesebb módon osztom a hatóság törekvését és bízom abban, hogy az eljárás jogszerű eredménnyel végződik."

A Kossuth téri rekonstrukciós munkát közbeszerzési eljáráson nyerte a kecskeméti Polydom Zrt., amelynek vezérigazgatója nem kívánt reagálni a feketemunkásokkal kapcsolatos ügyre. Nagy Tibor ezt azzal indokolta, hogy még nem kapott hivatalos értesítést az ügyről. Azt viszont elmondta, hogy alvállalkozóik között szentesi és nem szentesi cégek egyaránt vannak. A jövőben természetesen nem szerződnek azzal a céggel, amelyik feketén dolgoztat.

Az egyik alvállalkozó cég, a Műemléki Bt. vezetője megkereste szerkesztőségünket. Németh Péter elmondta: dolgozóik legálisan, szabályszerűen bejelentett módon végezték akkor is a munkájukat, amikor az ellenőrzés volt. A vizsgálat módját furcsállja, ugyanis a hatóság munkatársai az alkalmi munkavállalásról szóló kiskönyvvel a kezükben fotót készítettek a munkásokról, majd aláírattak velük egy papírt, amiről nem kaptak másolatot. Németh Péter szerint ez kifejezetten aggályos adatvédelmi szempontból.


Továbbá:
Hitelből vesznek parkolóórákat
Légi mentőbázis lesz
Feketén dolgoztak a városi beruházásokon Szentesen
Szentesen nem ijedtek meg
Automaták ''szedik'' a pénzt Szentesen