A csongrádiak védik a város földhivatalát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az illetékesek hallgatnak arról, megszűnik-e az iroda

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-27 | Bíró Dániel

Csongrádon megindult a találgatás a földhivatal sorsáról: egy internetes fórumozó szerint hamarosan Szentesre költözik az iroda. A tizenegy főt foglalkoztató hivatalban nem nyilatkoztak a kérdésről, a megyei igazgatóságon sem. A minisztériumnál csak azt mondták, hogy folyik az agrár-szakigazgatás átszervezése. A csongrádi politikusok közölték, ragaszkodnak a földhivatal további működtetéséhez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A városvezetés ragaszkodik a nagy forgalmat bonyolító földhivatalhoz. Fotó: Tésik Attila
„Információim szerint február elején újabb intézménnyel fogyatkozik meg Csongrád. A földhivatal költözik el városunkból." Ekképpen adta tovább híreit a csongrádi weboldal fórumozóinak a honlap rendszeres látogatója, „Majdnem falulakó" a minap. Lapunk is megpróbált utánajárni az információnak, de a földhivatalban nem akartak nyilatkozni e kérdésről, inkább feletteseikhez irányítottak. A megyei földhivatalnál sem kívántak érdemi tájékoztatást adni. Ezek után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályához fordultunk azzal a kérdéssel, hogy létszámcsökkentés miatt valóban összevonják-e a csongrádi és szentesi földhivatalt.

Dékány Sándor sajtófőnök imigyen fogalmazott: „Valóban folyik az agrár-szakigazgatás átszervezése, amely érinti a Csongrád megyei hivatalokat is. Azt azonban, hogy kit és hogyan, nem áll módomban ismerni, hiszen erről folyamatosak a konzultációk a tárca és az érintettek között. Tekintettel arra, hogy egy-egy döntés mögött konkrét személyek állhatnak, nélkülük és beleegyezésük nélkül nem adhatok felvilágosítást. Biztosíthatom, hogy amint megszületnek a döntések – mint eddig –, haladéktalanul tájékoztatjuk a közvéleményt."

A szaktárca honlapján egyébként olvasható az a közlemény, miszerint a hatékonyabb ügyintézés érdekében hamarosan egyablakos rendszert vezet be az állam, az átszervezéstől pedig 2,5 milliárd forint megtakarítást várnak. Az is szerepel az anyagban, hogy jelenleg 5100 ember tevékenykedik a szakigazgatásban, és ezt a létszámot fokozatosan 4477-re kívánják csökkenteni. A szaktárca év végéig 10 ezer 900-ról 9822-re csökkenti a minisztériumban és háttérintézményeiben dolgozók létszámát.

Az érdekérvényesítésről – pró és kontra

– Ha a földhivatalról is le kell mondanunk, megkérdőjeleződik Csongrád érdekérvényesítő képessége, ami annyit jelent, hogy Bedő Tamásnak távoznia kell a polgármesteri székből – egészítette ki lapunknak tett nyilatkozatát Murányi László. Felvetésére a város első embere azzal reagált, hogy annyi rémhírterjesztés után, mint amit képviselőtársa a rendelőintézet és a vasútvonal kapcsán megengedett magának, neki kellene elgondolkodnia a közéletben vállalt szerepéről.

Csongrádon a képviselők is hallottak a földhivatal körüli hírekről. Murányi László elmondta, az érintettek félnek, hiszen tudják, akadt már ilyesmire példa a városban. Legutóbb a nyugdíjfolyósító szüntette meg csongrádi képviseletét, előtte az ÁNTSZ. A városatya attól tart, hogy megint egy tollvonással döntenek a fejük fölött, holott nagy szükség van Csongrádon a földhivatalra.

Gyovai Gáspár alpolgármester is tud az ügyről, utána is járt, de eddig nem kapott választ. Arra emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány idején hozták létre a csongrádi hivatalt, létjogosultságát a napi forgalom is alátámasztja. Számára elfogadhatatlan, hogy bezárják az irodát, amely tizenegy embernek ad munkát.

Helyettese szavaira rímelve Bedő Tamás polgármester is azt nyilatkozta lapunknak, hogy Csongrád ragaszkodik a földhivatalához. Emellett megjegyezte, hogy a tavaly elfogadott rendelet szerint a szakigazgatási átszervezés nem terjed ki a földhivatalokra.


Továbbá:
Dűlőutak a feledés homályában
A Fidesz lehet a mérleg nyelve
Az idén már építenék a csongrádi Egészségvárost
Elföldeltetnék a légvezetékeket
A csongrádi büdzsét nem fogadták el