Égő házból mentette a fiút Hozzáadás a gyűjtőhöz
Életmentő Emlékérmet kapott Jancsovics Attila

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-23 | Blahó Gabriella

Életmentő Emlékérmet kapott a szentesi Jancsovics Attila, aki tavaly nyáron megmentette egy ötéves kisfiú életét. A Kisérben kigyulladt családi házban három gyermek és a nagymama kiáltott segítségért, amikor a fiatalember bemászott az ablakon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Takács Sándor és felesége, Julianna, valamint a gyerekek újra megköszönték Jancsovics Attilának a segítséget. Fotó: Blahó Gabriella
A tavaly nyári történetet lapunk kedvéért tegnap ismét felelevenítette a szentesi család. Rövidzárlat keletkezett a házban 2006. június 16-án kora reggel, a szülők már elmentek dolgozni, amikor a CD-lejátszó megvillant, és felrobbant a tévé. A Mező utcai házban a nagymama volt csak három kisgyerekkel. Közülük kettőt a nagymama hozott ki a házból.

– Minden nagyon gyorsan történt – mondta a ma már hatesztendős Szilveszter. A kisfiú élesen emlékszik arra a napra. – A nagymama felbukott a zsákban, és nem tudott értem bejönni.

Az idős asszony valahogy kinyitotta a szobaablakot – melyen a huzat miatt át iszonyatos erővel áramlott kifelé a füst és a meleg –, és segítségért kiáltott.

Jancsovics Attila a közelben lévő fémipari műhelyben dolgozott – ott dolgozik ma is. Amikor látta, mi történik, odafutott, és bemászott az ablakon.
– Odabenn nagy sötétség és hatalmas füst volt – emlékszik vissza. – Szilvesztert magamhoz kaptam, és kimásztam vele az ablakon.
– Utána apa nagyon „megijedett" – tette hozzá a megmentett kisfiú. – De aznap már nem mentünk óvodába.

A szegedi Fabó Lilit is kitüntették

A miniszterelnök által adományozott Életmentő Emlékérmet és a vele járó 100 ezer forintos jutalmat tegnap ketten vehették át a Regionális Közigazgatási Hivatalban, Szegeden. Jancsovics Attila mellett emlékérmet kapott a szegedi Fabó Lili is, aki 2006. július 29-én Szegeden, a Laposon kimentett egy fuldokló kislányt a Tiszából. Az esetről akkor lapunk is beszámolt. Lili korábban megkapta tettéért Szeged Város Bronzplakettjét. Most Los Angelesben tanul és vízilabdázik – nevében édesapja, Fabó László vette át az elismerést.

A házat belül teljesen fel kellett újítani, a pénzt viszonylag könnyű volt előteremteni, mert a családnak volt biztosítása. A hatóságok megállapították: senki nem tehető felelőssé azért, mert a házban tűz keletkezett.

Takács Sándor és felesége tegnap a kitüntetés átadása után újra megköszönte Jancsovics Attilának a segítséget. A kevés szavú fiatalember erre azt mondta: természetes volt, hogy segít.
A családban három fogadott gyermek nevelkedik, a nevelőszülők pedig erre hivatkozva nem járultak hozzá, hogy a megmentett kisfiú arcáról fénykép készüljön.

A gyerekek még ma is élesen emlékeznek a történtekre, és szüleikhez bújnak, ha a tűzesetről szó esik. Épp ezért ritkán beszélnek róla. Szilveszter azt mondta, még nem döntötte el, hogy mi lesz, ha nagy lesz, de abban biztosak lehetünk, hogy iskolába megy.


Továbbá:
Madárinfluenza Szentesnél
MSZP-ellenes felirat Szentesen
Napi négy óra műsor a Civilben
Februárban eldől, lesz-e körforgalom
Torzó a szentesi belvárosban