Bonyodalom az utazási utalvány miatt Hozzáadás a gyűjtőhöz
A gyorssegély is fogyóban van

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-18 | Balázsi Irén

Bonyodalmat okoz a szentesi kórház és rendelőintézetben, hogy nincs elegendő utazási utalvány, amelyet a vidékről érkező betegek igényelhetnek. A megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója gyorssegélyt ígért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tavaly decemberi kormányrendelettel jelentősen megváltozott a betegek költségtérítésére vonatkozó szabályozás. A szentesi kórház és rendelőintézetben mindebből egyelőre annyit érzékelnek a környező településekről érkező páciensek, hogy nem az orvosi vizsgálat helyszínén kapják kézhez az útiköltség megtérítéséhez szükséges igazolást, hanem az egyes épülettömbök kijelölt szobáiban.

Dr. Földesi Irén orvosigazgató tájékoztatása szerint a tömegközlekedési eszközökre eddig használt utalványok januártól már nem érvényesek, csak a személygépkocsival történő utazásra jogosító nyomtatványokat tölthetik ki az egészségügyi intézményekben mindaddig, amíg központilag nem készül el az új nyomtatvány.

Utólag térítenek

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál január 1-jétől megváltozott az utazási költségtérítés rendje. A betegnek és a kísérőjének továbbra is támogatja az OEP az egészségügyi intézménybe az utazást, de annak költségeit utólag téríti meg. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a páciens megváltja a menetjegyet a tömegközlekedési eszközre, és a jegyet az orvos által kiállított utazási utalvánnyal együtt eljuttatja a megyei egészségbiztosítóhoz. A pénztár pedig átutalja az összeget a megadott címre vagy bankszámlára. Schleining Ibolya igazgató elmondta: 2007. március 31-éig még igénybe vehetik a biztosítottak azokat a hitelezett utazási utalványokat a MÁV és a Volán járatain, amelyeket az elmúlt év december végéig állítottak ki számukra az orvosok.

A gondot az jelenti, hogy a régi tömbök már elfogytak, s a megyei egészségbiztosítási pénztár csak tízet tudott a rendelkezésükre bocsátani. Ezeket osztották el a kórházi osztályok és a rendelőintézet között, ám az igazgatónő úgy véli: legfeljebb már csak két hétig elegendő a nyomtatvány. A rendelőintézetben a második emelet 217-es szobájában Csík Tamásné adminisztrátortól kaphatják meg az utazási utalványt a rászorulók, de adtak egy-két tömböt a pavilonrendszerű kórház egy épületben lévő osztályaira is.

Az igazgatónő a betegek megértését kéri a rajtuk kívül álló okok miatti kényelmetlenségért, hozzátéve: senkinek sem jó az ide-oda mászkálás. A Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, Schleining Ibolya lapunk érdeklődésére elmondta: a jogszabályi változások miatt jelentkezett a probléma, mert nem készültek el idejében az új nyomtatványok, amelyek viszont – tette hozzá – bármelyik pillanatban megérkezhetnek. Ezekből négyezret rendeltek.

A régi utalványból 66 volt december végén náluk, de Békés megyéből kaptak 400 tömböt – gyorssegélyként. Az igazgatónő azt is elmondta: ha valamelyik Csongrád megyei egészségügyi intézménynek szüksége lenne még utazási utalványra, jelezze a megyei egészségbiztosítási pénztárnál. E hét közepén még 200 tömb volt Szegeden.


Továbbá:
Áprilisra befejeződhet a szentesi templom felújítása
Nagyító alatt a kiállítóhelyek
Megegyeztek az ügyeletről Szentesen
A Bárka Színházba készülnek a szentesi drámaisok
Titokban tovább hizlalnak Szentesen