A nagy félreértés Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szabó C. Szilárd jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-16 | Szabó C. Szilárd

"A szegedi városi kórház az egészségügyi átalakítás, fejlesztés állatorvosi lova. Tavaly a parlamenti választások első fordulója előtt tíz nappal Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Botka László polgármester ünnepélyesen átadta a több mint két és fél milliárd forintból felújított, önkormányzati fenntartású kórházat."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegedi városi kórház az egészségügyi átalakítás, fejlesztés állatorvosi lova. Tavaly a parlamenti választások első fordulója előtt tíz nappal Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Botka László polgármester ünnepélyesen átadta a több mint két és fél milliárd forintból felújított, önkormányzati fenntartású kórházat. Az épület négy szárnyát, a műtőblokkokat és az energetikai rendszert címzett állami támogatásból és uniós pénzekből korszerűsítették, bővítették úgy, hogy még műszerbeszerzésre is futotta.

A pincétől a padlásig felújították a kórház pszichiátriai épületét. Március 30-án mindenki nagyon örült. Elismerősen nyilatkozott a rekonstrukcióról a miniszter, a polgármester, a kórházigazgató, de még Kati nővér is, meg János, aki azt mondta viccesen, hogy még őt is felújították, pedig csak itt betegeskedik.

Szóval, mindenki nagyon boldog volt, amikor májusban híre ment a városban, hogy verik szét a több száz millió forintból felújított pszichiátria épületét. Kiderült: nem verik szét, csak a földszintjét alakítják át az ÁNTSZ előírásai szerint, hogy helyet biztosítsanak a Pulz utcából odakerülő felnőtt fertőző osztálynak. De hogy ezt miért nem lehetett akkor kitalálni, amikor tervezték, illetve elkezdték a rekonstrukciót? Miért kellett újabb több tízmilliót kidobni? A polgármester akkor azt mondta lapunknak, hogy amikor tervezték a pszichiátriai épület felújítását, és címzett állami támogatásra pályáztak, még nem tudták, hogy a fertőző osztály odakerül.

Tegyük hozzá: egészségügyi átalakítás, modernizálás területén nem csupán a szegedi városvezetés tapogatózott homályban, más is mellécsapott, de sokkal jobban, mert nem volt egyértelmű cél, koncepció, hogy mégis merre menjünk, mit fejlesszünk. Az állam ész nélkül költött milliárdokat az elmúlt öt-tíz évben az adófizetők pénzéből olyan kórházak fejlesztésére, amelyeket lehet, hogy egy-két év múlva be kell zárni. Érthetetlen, értelmezhetetlen pazarlás.

Ugyanilyen értelmezhetetlen a szegedi felnőtt fertőzőről szóló miniszteri javaslat is, amiről úgy nyilatkoznak a szegedi szakemberek, hogy nagy félreértés, adminisztrációs hiba. A szaktárcánál viszont nem így gondolják. A kis magyar abszurd a szemünk előtt játszódik, tessék csak figyelni.


Továbbá:
Tehén, kutyapiszokkal
''Alapjavaslat''
Ami éghető
Lombikremény
Máriás Jeromos