Mentőhelikopter-légibázis épülhet Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az egészségügyi miniszter aláírására várnak Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-11 | Balázsi Irén

Szándéknyilatkozatot írtak alá az Országos Mentőszolgálat és a szentesi önkormányzat illetékesei arról, hogy a Kurca-parti településen alakítják ki a mentőhelikopterek dél-alföldi bázisát. Már csak Molnár Lajos egészségügyi miniszter aláírására várnak, s aztán kezdődhet a beruházás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi kórházban évek óta tudják fogadni a sürgős ellátásra szoruló betegeket. Fotó: Tésik Attila
Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) megszületett a döntés: Szentesen kívánnak újabb légibázist kialakítani. Ismeretes: a Dél-Alföldről Kiskunfélegyháza, Szeged és Szentes is pályázott, hogy a mentőhelikopterek központjának a településük adjon helyet. Az OMSZ Légimentő Kht.-nak jelenleg az ország öt városában működik központja: Budaörsön, Debrecenben, Miskolcon, Pápán és Pécsett. A szentesi mentőhelikopter-légibázis kialakítására már szándéknyilatkozatot írtak alá a légimentők és a városi önkormányzat illetékesei.

Szirbik Imre polgármester érdeklődésünkre elmondta: a vásárhelyi úti repülőtér mellett adna területet a város a mentőhelikopter-légibázisnak, és gondoskodik pár millió forintos anyagi támogatásról is. A végső szót a témában Molnár Lajos egészségügyi miniszter mondja majd ki, hiszen az OMSZ előterjesztése a szentesi mentési centrum létrehozásáról az ő asztalára került. Ha zöld utat kap a javaslat, akkor már kezdődhet is a központ kialakítása a hangár és egyéb kiszolgálóhelyiségek építésével. A mentőszolgálat a beruházás kezdetét követő fél év múlva már indíthatja is az első helikopterét a Kurca-parti településről. A bázison egyébként egy helikopter lesz, és a mentési központot 3-4 fős személyzet működteti majd.

Szentes mellett nemcsak a kedvező földrajzi elhelyezkedése szól, hanem az is, hogy súlyponti kórháza van. Az is sokat nyomhat a latban, hogy nemrégiben sikerült megmenteni a megszüntetéstől a nagy hagyományokkal rendelkező vérellátó állomást. Az sem mellékes, hogy a szentesi kórházban évek óta működik korszerű sürgősségi betegellátó osztály is. Az újabb rendelkezések szerint az ilyen tömböt légi úton is meg kell tudni közelíteni. A kórházban még nem döntötték el a szakemberek, hogy hol alakítsák ki a mentőhelikoptereknek a leszállópályát. Az egészségügyi intézményt fenntartó megyei önkormányzat egyébként még tavaly megszavazott erre a célra 17 millió forintot, így megvan a fedezet a leszállópálya építésére. Ha ez meglesz, a mentőhelikopterből egyenesen a műtőasztalra tolhatják a beteget.


Továbbá:
Konczék siratják eltűnt lányukat
Dömsödi aggódik a Fideszért
Engedett a szolgáltató Szentesen
Vállalkozásba adnák a konyhát
Hajnalban belefulladt a csatorna vizébe