Engedett a szolgáltató Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Gáz helyett termálvízzel fűtik a főtéri lakásokat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-11 | Balázsi Irén

Engedett a lakók kívánságának a budapesti székhelyű Dalkia Energia Zrt., és áttért a termálvizes távhőszolgáltatásra a drágább gáztüzelés helyett a szentesi Kossuth tér 5. szám alatti társasházban. A cég szerződése 2008 áprilisáig szól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tabajdi György: Már azt latolgattuk, hogy vagy eszünk, vagy a rezsit fizetjük. Fotó: Tésik Attila
Évek óta hadakoztak a szentesi Kossuth tér 5. szám alatti hatemeletes épület lakói a csillagászati összegű fűtési számlák miatt a fővárosi illetőségű Dalkia Energia Zrt.-vel. Többször cikkeztünk lapunkban arról, hogy az utóbbi időben már azt követelték a társasházban élő családok, hogy a gázkazán helyett hadd térjenek át a főleg termálvizet használó rendszerre. Ennek a feltételeit ugyanis korábban már megteremtette a Szentes Városi Szolgáltató Kft., amely a település több lakóházánál és közületénél is a termálenergiát használja. Megírtuk: a Dalkia kész lett volna a váltásra azzal a kikötéssel, hogy ha a közösség további öt évre meghosszabbítja a 2008 áprilisáig érvényes szerződést. A legutóbbi lakógyűlésen zsarolásként értékelték néhányan az ajánlatot, hozzátéve: a szolgáltató köteles a korszerű és olcsóbb energiát igénybe venni. A cég kereskedelmi vezetője, Vörös Miklós akkor egy hét gondolkodási időt kért.

A Dalkia belátta

– A Dalkia belátta, hogy a lakókat kell segítenie, és gesztust gyakorolt – közölte megkeresésünkre a cég kereskedelmi vezetője. Vörös Miklós elmondta: januártól a távfűtésért azt a hődíjat számolják fel, mint amit a szentesi szolgáltató kft., de erre rátesznek még 10 százalékos kezelési költséget. Meggyőződése szerint a melegvíz-szolgáltatással lesznek majd gondok a nyári hónapokban. Újabb „palotaforradalmat" válthat ugyanis ki, hogy az eddig a fűtésre is használt nagy méretű gázkazánra már lekötötték az energiát, nem szólva arról: kisebb kazán beállítása a meleg víz előállítására pluszköltséget jelentene a Dalkiának.

A Kossuth téri épület udvarában tegnap már a hőmennyiségmérőt szerelték a szakemberek. A városi szolgáltató kft. ügyvezetője, egyben a társasház közös képviselője, Döbrőssy Iván arról tájékoztatott: január elejétől „nem a kazánházról kapják a meleget" a főtéri társasházban, hanem a távfűtési rendszerről. A Dalkia mostantól tőlük veszi a termálenergiát, így mintegy 10 százalékkal kell kevesebbet fizetniük a családoknak. Döbrőssy azt kéri a lakóktól: jelezzék, ha bármilyen gond adódna az új rendszer üzembe helyezése miatt.

A 3. emeleten Tabajdi György úgy vélte: érdemes volt harcolniuk, mert a termálvizes fűtés csak olcsóbb lesz. Ők az év minden hónapjában 30 ezer forint körüli összeget fizettek a szolgáltatásért a Dalkiának, s már azt latolgatták: „vagy esznek, vagy a rezsit fizetik". Az 5. emeleten Szepesi Andrásék is igyekeztek ésszerűen fűteni. Nem titkolták: mindig jól felöltöznek, még a keresztrejtvényt is úgy fejtik. Ők is örülnek, hogy a Dalkia engedett, s feladta a gázkazánról történő szolgáltatást. Ám szerintük még ennél is olcsóbban juthatnának az energiához, ha a szentesi kft.-vel kötnének szerződést. A maguk részéről várják, hogy a Dalkiával 2008-ban leteljen a megállapodás.


Továbbá:
Konczék siratják eltűnt lányukat
Dömsödi aggódik a Fideszért
Mentőhelikopter-légibázis épülhet
Vállalkozásba adnák a konyhát
Hajnalban belefulladt a csatorna vizébe