658 ággyal lehet kevesebb a megyében Hozzáadás a gyűjtőhöz
Indul a húsznapos kórházháború

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-10 |

A Csongrád megyei kórházakban számításunk szerint több mint 650-nel csökkenhet az aktív ágyak száma április elsejével. Az egészségügyi miniszter hétfőn éjszaka nyilvánosságra hozott ágyszámjavaslatáról megoszlanak a vélemények.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Húsz napon belül meg kellene egyezni a kórházakról a régióban. Fotó: Segesvári Csaba
A Csongrád megyei kórházakban számításunk szerint több mint 650-nel csökkenhet az aktív ágyak száma április elsejével. Az egészségügyi miniszter hétfőn éjszaka nyilvánosságra hozott ágyszámjavaslatáról megoszlanak a vélemények. A makói kórházigazgató bizakodik, a regionális egészségügyi tanácsba delegált Nógrádi Zoltán viszont továbbra is megalázóan kevésnek tartja a megyei fenntartású intézményeknek javasolt aktív ágyszámot. A régióban Csongrád megye áll a legjobban: minden tízezer lakosra 49 gyógyító ágy jut.

Hétszáz aktív ágyra pályázhat a deszki, a makói, a szegedi és a vásárhelyi kórház – az egészségügyi miniszter javaslata szerint. A súlyponti listáról lemaradt területi kórházak gyógyító ágyszámát jócskán megnyirbálta a szaktárca. A javaslat szerint a szegedi kórház 193, a vásárhelyi intézmény pedig 154 aktív ágyat veszíthet, miközben a krónikus ágyszámuk jócskán nő. A kormány célja, hogy a kiemelt kórházakba – megyénkben ilyen a szentesi kórház és a szegedi orvoscentrum – koncentrálja a gyógyító ágyak többségét, a kisebb kórházaknak pedig inkább idősek, krónikus betegek ápolására kell berendezkedniük. A „kicsik" helyzetét nehezíti, hogy a kiemeltek is pályázhatnak a már garantált ágyszámuk mellett újabb aktív ágyakra. A Bács-Kiskun, a Békés és Csongrád megyei területi kórházak sorsáról húsz napon belül határoznia kell a dél-alföldi regionális egészségügyi tanácsnak.

– Olyan jelentősen kellett csökkenteni az ágyszámot szinte minden intézményben, hogy csekély valószínűségét látom: mindenki igennel szavaz majd egy lehetséges ágyszámelosztásra – mondta lapunknak Mikó Tivadar, a 73 tagú dél-alföldi regionális egészségügyi tanács elnökhelyettese, az SZTE orvoscentrum elnöke. A miniszter javaslata irányadó, szabadon alakítható, de ha helyben nincs megegyezés, akkor a szaktárca dönt. Pénteken Békéscsabán egyeztetnek első körben a tanács tagjai. A grémiumnak húsz napja van, hogy döntést hozzon.

Krónikuságy-szám: jelentős növekedés

A dél-alföldi régióban több mint kétezerrel csökkenhet az aktív kórházi ágyak száma. Lapunk számítása szerint Csongrád megyében 658, Bács-Kiskunban 847, Békés megyében pedig 575 gyógyító ággyal lehet kevesebb április elsejétől, amikor négyszintűvé válik az egészségügyi ellátórendszer. Lesznek kiemelt, súlyponti gyógyító intézmények és területi kórházak, valamint járóbeteg-központok és háziorvosi alapellátás. Miközben a kisebb, területi kórházakban drasztikusan csökken a gyógyító ágyak száma, jelentősen, közel kilencszázzal nő a krónikus ágyszám a régióban. A deszki tüdőkórházban például a miniszteri javaslat szerint a duplájára, 51-ről 110-re, a makói kórházban pedig triplájára, 50-ről 147-re nőhet a krónikus ágyak száma.

Nógrádi Zoltán tegnap megismételte: megalázóan kevés a megye által fönntartott kórházakban a javasolt ágyszám. A politikus, aki a Csongrád megyei közgyűlést képviseli a tanácsban, azt mondta: az alacsony ágyszámmal egészségtelen, finanszírozhatatlan struktúrát hoz létre a kormány, lehetetlenség lesz kijönni az OEP-pénzből, további forrásokat kell hozzátenni. Magyarán arról van szó – magyarázta –, hogy a kormány a forráshiányt az önkormányzatok és a megyék szintjére „tolja", ezáltal pedig veszélybe kerül az oktatási és a szociális ellátó rendszer is.

Hétfőn éjszaka végigböngészte az Egészségügyi Minisztérium honlapjára fölkerült listát Bálint Beatrix is. A megyei fenntartású deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatónője lapunk kérdésére azt mondta, örült volna annak, ha több aktív ágyuk marad a minisztériumi javaslat szerint. A táblázatban 102 aktív és 110 krónikus ágy szerepel.
Természetesen elkezdtek számolni, és kíváncsian várják a regionális egészségügyi tanács egyeztetésének eredményét. De ahhoz, hogy a kórház jövőjét lássák, az eddiginél több információra lenne szükségük. Mert nem lehet pontosan tudni még azt sem, hogyan fog változni az aktív és a krónikus ágyak finanszírozása a jövőben.

A makói kórháznak szintén a megye a fenntartója. Az intézmény főigazgatója, Baráth Lajos elmondta: örül annak, hogy a lakosságarányosan reálisnak mondható 701 aktív ágyon osztozhatnak a megye kórházai. Szerinte van esély arra, hogy megegyezés születik a tanácsban. Baráth bizakodó az intézménye sorsát illetően. Noha a miniszter csak 127 aktív ágyat szánna a kórháznak, szemben a megpályázott 160-nal, Baráth úgy véli: reális, sőt visszafogott a makói igény, hiszen megint csak lakosságarányosan közel 220 ágy járna a makói térségnek. A főigazgató bízik abban, hogy az egészségbiztosító szerződik majd velük egynapos sebészeti műtétek végzésére; évi 1500 operáció már elég lenne a biztos működésre. Az aggasztja az intézményvezetőt, hogy szemészeti és fül-orr-gégészeti kapacitást nem javasolt a minisztérium, pedig mindkettő nagy hagyományokkal rendelkező szakma Makón. Reméli, ebben elérhetnek módosítást.

A vásárhelyi kórház főigazgatója, Kallai Árpád tegnap egész nap tárgyalt – vélhetően ez ügyben –, és bár hangjából az derült ki, határozott véleménye van a minisztériumi javaslatról és az ágyszámreformról, ezt nem akarja elmondani. Hódmezővásárhely polgármesterét, Lázár Jánost is kerestük, de egyelőre ő sem nyilatkozott.


Továbbá:
A gázóraátírók utolsó rohama
''Mindjárt jövünk, csak megyünk egy kört''
Algopyrin-hisztéria tört ki a szegedi patikákban
Kacsa a Templom Egér Kft.
Tízpercenként jön a vonat