Szeged a legdrágább város a megyében Hozzáadás a gyűjtőhöz
A fűtés Szentesen, a közlekedés Vásárhelyen a legolcsóbb

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-03 |

Csongrád megye nagyobb városai közül Szegeden emelkedtek a legjelentősebb mértékben január elsejével a közüzemi és közszolgáltatási díjak. A tarifaemelések nem csupán Szegeden, de Vásárhelyen, Makón és Szentesen is meghaladták az inflációt a lapunk által vizsgált díjaknál.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szemétszállítás díja Szegeden emelkedett a legnagyobb mértékben. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megye nagyobb városai közül Szegeden emelkedtek a legjelentősebb mértékben január elsejével a közüzemi és közszolgáltatási díjak. A tarifaemelések nem csupán Szegeden, de Vásárhelyen, Makón és Szentesen is meghaladták az inflációt a lapunk által vizsgált díjaknál. Ami mindenhol egységes: a távfűtéses lakásokban csak ott fizetik a gázáremelés – képviselő-testületek által meghatározott – teljes díját, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 93 ezer 905 forintot.

Szegeden 55 százalékkal emelkedik a távfűtés és a meleg víz díja 2007-ben. A kompenzáció mértékét az egy főre jutó jövedelem alapján állapította meg a közgyűlés, így jövedelemcsoportonként 1,5, 11, 21 és 30 százalékos emelésre számíthatnak a szegediek. Az új, szociális támogatási rendszerben a 93 ezer 905 forint egy főre eső nettó fizetés felettiek nem kapnak támogatást, tőlük 60-70 ezer forinttal kérnek többet idén a fűtésért. Ez a jövedelem szerinti elosztás a többi megyei városra is igaz, ahol nem drágul ekkora mértékben a távfűtés. Sőt! Vásárhelyen csökkennek a díjak, mert a városvezetés szerint „a távfűtött lakásban élők nem élnék túl a Gyurcsány-csomagot, ha megsarcolnák őket." Így Vásárhelyen a nagy többség a tavalyi árakhoz képest 1, 8 és 15, a legrászorultabbak pedig 22 százalékkal fizetnek majd kevesebbet idén a távhőszolgáltatásért. Tizenhét százalékkal csak annak növekszik a távhődíja, akinek az egy főre jutó nettó jövedelme meghaladja a 93 ezer 905 forintot.

Jóllehet Szentesen 32 százalékkal nő a távfűtés díja, még így is „csak" 140 ezer forintot kell fizetnie idén annak az 55 négyzetméteres lakásban élőnek, aki a teljes árat állja – szemben a szegedi 186 és a makói 180 ezer forinttal. A borsos makói távhődíj láttán nem csodálkozik az ember, hogy a Maros-parti városban nem emeltek fűtési díjat január elsejével. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly már volt egy egyszeri, 7-8 százalékos emelés. Most azért nem emeltek, mert az osztrák tulajdonban lévő szolgáltató cég késve teljesítette a koncessziós szerződésben foglalt fejlesztéseket.

A lakossági víz- és csatornadíj Szegeden, Makón és Szentesen január elsejével 10-11 százalékkal nő. Vásárhelyen már évek óta nem emeltek víz- és csatornadíjat. Utoljára 2003-ban volt 6,5 százalékos lakossági vízdíjemelés, ami után 2005-ben több mint húsz forinttal csökkentették a tarifákat, így Vásárhelyen jelenleg az ivóvíz és a szennyvíz köbméteréért együttesen 412 forintot kell fizetni. Szegeden ez az összeg a január elsejei emelés után 402, Makón 417, Szentesen pedig 490 forint. A megyeszékhelyen májusban újabb lépcsőben emelik a vízdíjat.

A szemétszállítás díja Szegeden emelkedett a legnagyobb, 18 százalékos mértékben, ám ahogy a gázártámogatásnál, úgy itt is van kompenzációs lehetőség. A legkevesebb szemétszállítási díjat, az ürítésenkénti 170 forintot a szentesieknek kell fizetniük, akiknek egy évre nyolcezer forintot kell leszurkolniuk egy 120 literes gyűjtőedényért.

A helyi tömegközlekedés tarifái jóval az infláció felett emelkedtek január elsejével Szegeden és Makón. A megyeszékhelyen egy elővételben váltott vonaljegyért idén már 200 forintot kell fizetni. Makón a helyi járatú buszokra 125 forintba kerül a jegy 2007-ben. A legolcsóbban, 105 forintért Vásárhelyen lehet buszozni.


Továbbá:
Szilveszteri vérfürdő
Veszélyes csomópontok
Csereroham a boltokban
Futással és csilis babbal ünnepeltek a tűzoltók
Átadtuk babaszépségversenyünk díjait