Méltán lehettünk büszkék idén is Hozzáadás a gyűjtőhöz
Sportolóink idén rengeteg mosolyt csaltak arcunkra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-19 |

Tegnap folytatódott az 1967 óta évente ismétlődő hagyomány: az újszegedi teke- és bowlingcentrumban Csongrád megye legjobb sportolóit köszöntötte a Délmagyarország és a Délvilág, amelyhez társult a Szeged Városi Sportigazgatóság és a Csongrád Megyei Sporthivatal is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csak kapkodtuk a fejünket. Akárhogy is nézzük, megyénk a sportok területén egyedülálló régió. Mert nincs még egy olyan közigazgatási terület az országban, mint a mienk. Hétről hétre akad olyan esemény, olyan verseny – legyen szó olimpiáról, világ- vagy Európa-bajnokságról, hazai bajnoki sorozatról, kupáról –, amelyen Csongrádból származó sportoló nyer arany-, ezüst- vagy bronzérmet. És tegnap közülük is az általunk legjobbnak ítéltek találkoztak az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, amely másodszor volt házigazdája lapjaink, a Szeged Városi Sportigazgatóság és a Csongrád Megyei Sporthivatal közös, Az év sportolója díjátadójának. Együtt voltak, ünnepeltek, egy jót beszélgettek – talán már arról, hogy jövőre megint öltönyben, kosztümben a fehérasztal mellett találkoznak. Mert újra a legjobbak lesznek.

Szóval csak jöttek sorban a vendégek az impozáns létesítménybe. Akik oly sok örömet szereztek nekünk 2006-ban. A Makó női kézisei például hosszú évtizedek után kerültek fel a világ élvonalába tartozó hazai NB I-be. Méghozzá Csendes Edit vezetésével. Volt is nagy ünnep a Maros partján. A válogatottat is megjárt játékos szerényen beszélt a következő idény terveiről.

– Nagyon szeretnénk bent maradni, ehhez most kemény edzéseket végzünk az új tréner, Berzsenyi Mária vezetésével. Januárban Hódmezővásárhelyre pontokért megyünk – tette hozzá elszántan.

Csendes Editnek lapunk főszerkesztője, Szetey András adta át a díjat. Fotó: Schmidt Andrea
Még mindig kézilabda. Nem csoda, ha az ellenfelek megijednek Nenad Puljezevicstől. A Pick Szeged hatalmas termetű kapusa ordít, hajszol, korhol, levegőbe csap. Ezúttal kicsit visszafogottabb volt, és bár tud magyarul, barátja és személyi edzője, Porobic Haris segítségével elemezte az évet.
– A tavasz a kupagyőzelemmel szép volt, ősszel viszont sok probléma akadt. Sajnálom a valladolidi BL-meccset, ez hatalmas seb maradt a csapat lelkében – mondta Puki.

A hódmezővásárhelyi teniszezők harmadszor lettek bajnokok. Talán idén a legbiztosabban. A csapat játékosa, Kiss György szerint az egység a sikerük titka.
– A mag nyolc éve együtt szerepel, ez a legnagyobb erősségünk. Bízom abban, hogy ez így marad, Sávolt Attila pedig folytatja, és akkor sorrendben harmadik bajnoki címünket is megszerezhetjük.

Ha sportoló, akkor szereti a humort. Legalábbis mi így ismerjük díjazottjainkat. Kaszás Zoltán, a Ferroép-Szeged trénere sem megy máshova egy kis viccért. Most is hozta magát.
– Úgy érzem, a csúcsra jutottam. Jövő nyáron abbahagyom az edzősködést. De lehet, hogy még hamarabb – mondta, majd szája szegletében megjelent az a jellegzetes mosoly. Naná, hogy nem gondolta komolyan.

Teniszezők egymás közt: Thékes István (balról) és Kiss György
Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged igazgatója is igyekezett viccként kezelni azt a kérdést, amely szerint a klub kétszeres olimpiai bajnoka, Janics Natasa 2007-ben meglepetésre készül. Nem mondott konkrétumot, csak következtetni lehetett szavaiból arra, hogy a kiváló kajakos – aki díjazott volt, de az országos sportgála miatt nem vehetett részt a szegedi ünnepen – az idén bevált páros és négyes számok mellett minden bizonnyal egyesben is válogatózik.

És ha már az érdekességeknél járunk, nézzünk egy-két különlegességet: a fiatal teniszező tehetség, Zsiga Máté példaképe Roger Federer (mondjuk, ez annyira nem is meglepő); a tehetséges makói sakkozó, Erdős Viktor sorrendben harmadszor kapta meg a Délvilág elismerését; a kosaras Drahos Gábor képesnek tartja csapatát, a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulit a Debrecen pénzügyi problémái ellenére is a bent maradásra; a szegedi Márton Anita nem vált sportágat, azaz a súlyemelés kárára, amelyben szintén szép sikereket ért el, marad az atlétikánál, így a diszkoszvetésnél és a súlylökésnél; a hosszútávúszó Sallai Ágnes jövőre a felnőttek közt is kipróbálja magát; Mezei Richárd szerint a Pick kéziseit a klinikán már többen ismerik, mint a pályán; Kocsis István szentesi női pólótréner elérhetőnek tartja a Hungerit számára a bajnoki bronzot.

Ha majd felidézzük 2006 történéseit, pici mosoly jelenik meg arcunkon. Mert rengeteget izgultunk, sokat rágtuk a körmünket, lehet, hogy csapkodtuk térdünket mérgünkben, de azt el kell, hogy ismerjük: megint olyan tizenkét hónapon vagyunk túl, amelyre méltán lehetünk büszkék. És nemcsak mi, hanem Csongrád megye sportszerető szurkolói is.


A DM és a DV díjazottjai

A Délmagyarország díjazottjai, csapat: Pick Szeged (férfi kézilabda), edző: Kaszás Zoltán (férfi teke, Ferroép-Szeged), női sportoló: Janics Natasa (kajak, Démász-Szegedi VE), férfi sportoló: Nenad Puljezevics (kézilabda, Pick Szeged), női utánpótlás sportoló: Márton Anita (atlétika, Szegedi VSE), férfi utánpótlás sportoló: Zsiga Márton (tenisz, SZVTK).
A Délvilág díjazottjai, csapat: Hód TC (tenisz), edző: Kocsis István (női vízilabda, Hungerit-Top Cop Security-Szentesi VK), női sportoló: Csendes Edit (kézilabda, Németh Toll Makó), férfi sportoló: Drahos Gábor (kosárlabda, Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli), női utánpótlás sportoló: Sallai Ágnes (úszás, Hódtáv SC, SZUE), férfi utánpótlás sportoló: Erdős Viktor (sakk, Makói SVSE). Különdíjasok, életműdíj: Nyári Sándor (röplabda), közönségdíj: Janics Natasa (kajak, Démász-Szegedi VE). A Rádió 88 díjazottjai: Tóth Boglárka (fitnesz vb-2., utánpótlás) és Lékó Péter (felnőtt, sakk). 



Továbbá:
Végső búcsút vettek Puskás Ferenctől
Tizenhárom év után: kupagyőztes a Pick!
Pick Szeged-parádé: az ötödik meccs dönt