Kevesebb pénz jut a sportra Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A vízilabdások szerint rajtuk már csak a csoda segíthet

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-30 | Blahó Gabriella

Jövőre tíz százalékkal kevesebb pénzt áldoz a tervek szerint a szentesi önkormányzat a sportra. Lesznek olyan csapatok, amelyek egyetlen fillért sem kapnak – ha a képviselő-testület januárban elfogadja a sportbizottság javaslatát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vízilabdások a konditeremben. A fiúk szerint a sporthűség tartja egyben a csapatot, de erre nem lehet hosszú távon alapozni. Fotó: Blahó Gabriella
– Az idei évhez képest jövőre a város összességében hét százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodik. A teljes költségvetés egy százaléka jut a sportra, körülbelül 35 millió forint – mondta lapunknak Szűcs Lajos. Az oktatási és sportügyekben illetékes alpolgármester elmondta, hogy a sportbizottság javaslatában azok a kiemelt klubok élveznek előnyt, amelyeknél hangsúlyt kap az utánpótlás-nevelés. Fontosnak tartja, hogy azok a sportágak és csapatok jussanak több pénzhez, ahol több gyermekkel foglalkoznak az edzők.

A hobbiszinten és szabadidős tevékenységként űzött sportokra egyetlen fillért sem akar költeni a város. Így például az Öregfiúk SE, a Farkasok SC és a Bertók SC nem kap támogatást a tervek szerint.

A Városi Úszóklub és a Vízi Sport Klub tízszázalékos csökkenésre számíthat az uszoda használatának támogatásában a javaslat szerint. Idén az úszók 2,5 milliót, a vízilabdázók 15 milliót kaptak a várostól. Jövőre az uszodabérletek árát felerészben a város, felerészben a tagok állják a javaslat szerint. Hasonló arányban osztoztak idén is a bérletáron.

Az országos bajnokságban szereplő vízilabdacsapat egyébként is veszteséget könyvelhet el, hiszen a Legrand idén már csak a felét adta a tavalyi összegnek, jövőre pedig egyáltalán nem támogatja a klubot. A fiúk szerint itt csak a csoda segíthet. Baranyi Zoltán szerint az is lendíthetne a dolgon, ha a helyi tévé közvetítené a mérkőzéseket, a szponzorok szívesebben hirdetnék magukat a medence szélén. Vígh Róberttől megtudtuk, a városban sokan azt hiszik a vízilabdás fiúkról, hogy hímes tojások, miközben közülük csak néhányan kapnak 50-80 ezer forintos fizetést. Horváth Tamás szerint a sporthűség tartja egyben a csapatot, de erre hosszú távon biztosan nem lehet alapozni. A fiúk maguk festették ki a falakat, fedték le a konditerem padlóját, a súlyzókat is maguk vásárolták, hogy egyáltalán tudjanak edzeni.

A szentesi Szilver táncosai már többször megnyerték a magyar bajnokságot. – A támogatások odaítélésénél nem szempont az eredmény – állapította meg Szatmári-Nagy Szilvia tánctanár. A klub vezetője szerint várható volt a megszorítás, hiszen a kormány szándékai így érvényesülnek. A Szilver táncosai vélhetően kevesebb versenyre jutnak majd el a jövőben.

A kiemelt sportrendezvényeket – így például a futsalbajnokságot, avagy a Bertók Róbert által szervezett kick-box Európa Bajnokságot – külön támogatja jövőre az önkormányzat több millió forinttal.


Továbbá:
Nem tudni, mi lesz a mágocsi kastéllyal
Igazukért harcolnak a községi orvosok
Félmillió, nehéz sorsú gyerekeknek
Kezdődik az idősotthon építése
Kormányellenes tüntetés Szentesen