A két igazgatónő esete Bárándyékkal Hozzáadás a gyűjtőhöz
Időben fellebeztek?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-28 | Bakos András

Idén már biztosan nem tárgyalják érdemben Vörös Gabriella ügyét: a munkaügyi bíróság szerint a júliusban leváltott megyei múzeumigazgató későn fellebbezett. Védője, Bárándy György vitatja ezt. A márciusban leváltott szentesi kórházigazgató, Borzi Márta ügyében viszont már jogerős végzés mondja ki, késve érkezett a keresetlevél, nem lesz érdemi tárgyalás. Borzi védője, Bárándy Péter törvényességi óvást küldött a Legfelsőbb Bírósághoz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Borzi Márta és ügyvédje, Bárándy Péter. Fotó: Schmidt Andrea
Egy biztos: idén már egyik elbocsátott igazgatónő ügyét sem tárgyalja érdemben a bíróság. Borzi Mártát idén március 10-én állította fel a megyei közgyűlés a szentesi kórház igazgatói székéből. Az ülésen az ellenzék azt mondta, Borzi koncepciós per áldozata lett, az MSZP–SZDSZ frakció viszont úgy vélte, az igazgatónő az intézmény számára hátrányos szerződéseket kötött, s a kórház békéje áll helyre e döntés nyomán. Borzi és jogi képviselője, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter már akkor közölte lapunkkal: munkaügyi bírósághoz fordulnak a döntés miatt.
Később arról értesülhetett a megye közvéleménye, hogy a munkaügyi bíróság szerint Borziék keresetlevele a megyei közgyűlés elbocsátó határozatának kézbesítésétől számított 15 napon túl érkezett meg, ezért nem lehet tárgyalni az ügyről. Az elbocsátott igazgatónő fellebbezett, de a megyei bíróság jogerősen helyben hagyta az első határozatot. Erről szeptember 13-án értesült hivatalosan a megyei önkormányzat. Az akkori elnök, Frank József örült, hiszen hosszadalmasnak ígérkező jogi procedúrától mentesült az önkormányzat.

Borzi Márta és jogi képviselője nem hagyta annyiban a dolgot: most törvényességi óvást juttattak el a Legfelsőbb Bírósághoz, és arra számítanak, mégis elkezdődhet az ügy érdemi tárgyalása. Ez – mint lapunknak Borzi Márta elmondta – most már ugyanolyan fontos Bárándy Péternek, mint neki, hiszen az ügyvédi iroda hírének nem tesz jót, ha az a látszat, hogy ők ilyen amatőr hibát véthetnek.

Vörös Gabriella most tanít, disszertációt ír a szarmatákról – és pereskedni próbál az igazáért. Fotó: Schmidt Andrea
Az a belső ellenőrző csoport, amelynek vizsgálata nyomán a szentesi kórházban fegyelmi indult Borzi Mártával szemben, épp egy éve, decemberben a Móra Ferenc Múzeumban is vizsgálódott. Az eredmény: tavasszal fegyelmi eljárás indult Vörös Gabriella igazgatónővel szemben. Őt a közgyűlés július 27-én bocsátotta el, és fel is jelentették. Az elnök azt mondta, vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja merült föl az M5-ös ásatásokra szánt pénz körül. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz. Vörös Gabriella többször is kijelentette, igaztalanul vádolták őt, és úgy tudtuk, bírósághoz is fordult. Amikor a minap erről kérdeztük, azt mondta, munkaügyi perében védője, Bárándy György – Bárándy Péter édesapja – nyilatkozik helyette.

Bárándy György lapunknak elmondta, egyelőre nem kezdődött el a per, mert vitájuk van a szegedi munkaügyi bírósággal. A bíróság szerint ugyanis ők késve küldték el a fellebbezést, ami Bárándy szerint téves állítás: a határidő napján postára adták a levelet, és ilyen esetben nem a megérkezés számít, hanem a postára adás.

A bíróságon a karácsony előtti hét utolsó munkanapján, délelőtt már nem volt, aki nyilatkozhatott volna lapunknak arról, mikor születik döntés – első fokon.

Gabriella lapunk kérdésére azt mondta, most tanít, sokat olvas, és disszertációt ír a szarmatákról.

– Ez nagyon rossz év volt a számomra, az elbocsátásom aztán Gábor halála megviselt – mondta Vörös Gabriella. Hozzátette: – Viszont nagyon sok szeretetet kaptam, sokan biztosítottak az együttérzésükről; akadt, aki mondta is, most kapom vissza azt a sok szeretetet és figyelmet, amit eddig adtam.


Nem jó várni az utolsó pillanatig

Az érdekes helyzetről megkérdezett Csongrád megyei ügyvédek nem kívántak névvel nyilatkozni az ügyről. Előrebocsátották azt is: az eset részletes ismerete nélkül butaság lenne véleményt nyilvánítani. Általánosságban viszont elmondták, tudomásuk szerint is az számít, hogy a határidő lejárta napjáig föladták-e a levelet. Mert az, mikor érkezik meg, már a postán múlik. Ha mégis az a helyzet, hogy túllépték a határidőt, akkor is adódhat még lehetőség a per érdemi folytatására. Egyikük azt mondta: legyen ez tanulság mindenkinek, hogy ilyen ügyben nem szabad megvárni a határidő utolsó napját. 



Továbbá:
Két baleset, négy halott
Cserebere az okmányirodán
Hétszázötvenmilliós beruházás a nagybanin
Már csak az a kérdés, ki mennyit veszít
''Kiesnek az autóból, ha meglátják''