Kérdéses a csongrádi elkerülő út sorsa Hozzáadás a gyűjtőhöz
Egyelőre csupán egy minisztériumi ígéret a biztosíték

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-11 | Bíró Dániel

Egyelőre csupán egy minisztériumi ígéret a biztosíték arra, hogy 2010-ig megépülhet a 451-es főút csongrádi elkerülő szakasza. A napokban szakmai szervezetek fontossági sorrendet állítottak fel, amikor véleményezték az országos közlekedésfejlesztési program elemeit. A közel száz projekt között meg sem említették a csongrádi elkerülő utat. A polgármester ennek ellenére továbbra is optimista.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Útügyi Társaság és a Magyar Mérnöki Kamara nem tartja annyira fontosnak, mint a csongrádiak, hogy belátható időn belül megépüljön az itteni elkerülő út. Legalábbis erre lehet következtetni abból a fontossági sorrend szerint szerkesztett beruházási listából, amit ajánlásként elfogadott a kormány, és amin meg sem említik a Tisza-parti várost megkerülő 451-es számú főutat.

Az M43-as az első tízben

Az M43-as gyorsforgalmi út három szakasza – a Szeged–Maroslele, a Maroslele–Makó és a Makó–Csanádpalota közé tervezett rész – is szerepel a szakmai fórumok által összeállított tíz legfontosabb projekt között. Az 5-ös főút Szegedet elkerülő szakasza 26. ezen a listán. Ezek mellett, de már a fontossági sorrend hátsó régiójában található a 47-es főút Algyő és Hódmezővásárhely közötti négy kilométeres szakaszának négysávosítása, illetve a Szeged–Baja között húzódó 55-ös főút burkolatának megerősítése. A projektek beruházási költsége összesen 109 milliárd forint.

Mint arról korábban beszámoltunk, eddig csak a szaktárcának a világhálón közétett fejlesztési tervtérképén tüntették fel a csongrádiak által évek óta szorgalmazott beruházást. A középtávú közlekedésfejlesztési projektek között nem szerepel. A legutóbbi összeállításban, amit a szakmai szervezetek készítettek, négy Csongrád megyei projekt került a legsürgetőbb feladatok közé, és további kettőt említenek az elsőbbségi listán. Az anyag készítői ugyanakkor hangsúlyozzák, a kormányzatnál a közúti beruházásokat alaposan túltervezték.

Csongrád fideszes országgyűlési képviselője, Vincze László a parlamentben egyszer már rákérdezett a szaktárcánál, hogy megvalósulhat-e ebben a ciklusban a beruházás, és akkor pozitív választ kapott. Most Bedő Tamás polgármester intézett kérdést a miniszter felé, a választ pedig erre a hétre várja.

– Több egyeztetésen is részt vettünk, és konkrét ígéretet kaptunk, hogy az elsők között épülhet meg az elkerülő út, úgyhogy optimista vagyok – nyilatkozta lapunknak a városvezető. A szakmai lista kapcsán hozzátette, azt nem lehet készpénznek venni, a 451-es új szakaszának megvalósítása ugyanis a maga 5-6 milliárdos költségigényével törpe beruházásnak tűnik a felsoroltak között, amire minden bizonnyal lehet majd forrást találni.


Továbbá:
Tüskevárat hoz a nyuszi
Karmesterre vár az idegenforgalom
Csongrádi borászok tanulmányútja
Éleződik a kábelverseny Csongrádon
Üres csongrádi vásársátor