Kezdődik az idősotthon építése Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megtámadták a szentesi közbeszerzési eljárást

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-22 | Balázsi Irén

A közbeszerzési pályázat nyertese már átvette a munkaterületet Szentesen, építené a 150 személyes idősek otthonát, miközben a második helyen végzett cég megtámadta a fővárosi döntőbizottságnál az eljárást. A helyi közbeszerzési grémium elnöke szerint ettől még szerződhetnek a nyertes vállalattal.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szirbik Imre mutatja az intézmény terveit. Fotó: Tésik Attila
A szentesi önkormányzat több mint 900 millió forint címzett állami támogatást nyert az idősek integrált szolgáltató centrumának felépítésére. Az önerővel együtt az egymilliárd forintot is meghaladja a beruházás összköltsége. A terveknek megfelelően a 150 rászoruló befogadására alkalmas intézmény a liget szomszédságában lesz, hagyományos, emelt szintű ellátással rehabilitációs részleggel.

Az önkormányzat már korábban szerette volna lerakni a majdani szociális létesítmény alapkövét, ám a ceremónia eddig elmaradt. A város polgármestere, Szirbik Imre tájékoztatása szerint a közbeszerzési pályázatot elnyert Bodrogi-Bau Kft. már átvette a területet, és megkezdi a munkát. Azt is elmondta: az eljárást megtámadták a fővárosi döntőbizottságnál, amely a későbbiekben tárgyalja az ügyet.

A helyi közbeszerzési bizottság elnöke, egyben az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának vezetője, Demeter Attila lapunk érdeklődésére azt közölte, hogy a város még szeptemberben írta ki a pályázatot. A megadott határidőre öt társaság jelentkezett. A közbeszerzési bizottság először november első felében tárgyalt a pályázatokról. Kiderült, hogy az ajánlatokat elbíráló grémiumnak van egy tagja, akinek személye összeférhetetlen volt. Az illetőnek ugyanis az érdekeltségi körébe tartozott az öt pályázó cég egyike. Ezért Demeter úgy döntött, hogy megismételt eljárást bonyolítanak le.

Sokan már régóta várják

Az eredeti tervek szerint 2008 első negyedére be kellene fejeződnie az idősek otthona építésének. Nemcsak a gondoskodásra szorulók várják már az új létesítményt, hanem a leendő dolgozók is. A szociális intézményben tudniillik több mint hetven személyt foglalkoztathat majd az önkormányzat. A korszerű épület száz személynek lesz az otthona, ötvenen pedig nappali ellátásban részesülhetnek. A bentlakásos részleg iránt nagy az érdeklődés, hiszen Szentesen még nincs ilyen intézmény. A rászorulók eddig kénytelenek voltak a csongrádi vagy a nagymágocsi otthonba kérni felvételüket.

A közbeszerzési bizottság következő ülésén vissza is vonták a korábban hozott határozatokat, és értékelték az öt pályázatot. Ezek közül három ajánlatot nyilvánított érvényesnek a grémium. Az eljárás nyertese a Bodrogi-Bau Kft. lett, és a bizottság ajánlására Szirbik Imre polgármester ezzel a társasággal kötött szerződést a 4500 négyzetméter alapterületű idősek integrált szolgáltató központjának a felépítésére. A második helyen végzett pályázó támadta meg az eljárást a fővárosi illetőségű közbeszerzések tanácsa döntőbizottságánál.

Ez a dunántúli székhelyű cég formai és tartalmi okokra hivatkozva emelt kifogást a helyi közbeszerzési bizottság határozata ellen. Demeter Attila szerint ők azért javasolták a polgármesternek, hogy kössön szerződést a pályázat nyertesével, mert a vonatkozó törvény alapján eredményes volt a közbeszerzési eljárás. Ha a budapesti döntőbizottság mégis megállapítana valamilyen hiányosságot, kiszabhat bírságot az önkormányzatra. A végső szót azonban az illetékes bíróság mondja ki. Annak a hatáskörébe tartozik ugyanis, hogy eldöntse: az önkormányzat és a kivitelező között megkötött szerződés érvényes-e.


Továbbá:
Kormányellenes tüntetés Szentesen
Bezárhat a Móricz
A szülők döntenek a bezárásról
Harcolnak a kispiacért
Gondolkodási időt kért a szolgáltató Szentesen