Mégis bezárhatják a Szarvasi úti óvodát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kiállnak a szülők a pedagógusokért Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-21 | Balázsi Irén

Mindent elkövettek a szentesi szülők, hogy megvédjék a krisztusi korba lépett Szarvasi úti óvodát, mégis úgy tűnik: megpecsételődött a sorsa. Ha a képviselő-testület jelenlegi formájában hagyja jóvá a költségvetési koncepciót, bezárják az intézményt. Az alpolgármester nyilatkozata szerint minden gyermeket és közoktatási dolgozót el tudnak helyezni a város többi óvodájában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jövőkép. Most még jól érzik magukat a gyerekek a Szarvasi úti óvodában. Fotó: Tésik Attila
A szentesi peremkerületben működik Radicsné Fúvó Ágnes vezetésével a Szarvasi úti óvoda. A 33 éves intézménnyel kapcsolatban időről időre az terjedt a városban, hogy megpecsételődött a sorsa. Feltehető: a bizonytalanság miatt sok szülő nem merte oda íratni a gyermekét. Az intézmény fénykorában még hat csoport működött, mostanra csak kettő maradt. Erre a tanévre 32 család választotta ezt az óvodát. Ikrei járnak oda Göbölyös Erzsébetnek. Korábban egy másik intézménybe vitte a gyermekeit, akiket átíratott a Szarvasi útiba, mert az a város egyik legjobban felszerelt óvodája, ahol szívvel-lélekkel foglalkoznak a kicsikkel. Van nagy udvar is, ahová télen-nyáron kiviszik az óvodásokat.

Humánus megoldás

A Szentestől tizenöt kilométerre lévő kajánújfalui óvodába öt kisgyermek jár. Orosz Lászlóné vezető óvónő negyven éve dolgozik a külterületi intézményben. Azt mondja: 2000-ben még mintegy harminc óvodásuk volt, ám a faluban többnyire idősek laknak. Az már biztos, hogy az önkormányzat megszünteti a kajáni óvodát, s a gyerekek a szentesi Kossuth utcai intézménybe mennek majd. A hatvanegy éves óvónő pedig nyugállományba vonul. Humánus megoldást választott a helyhatóság azzal, hogy Molnár Józsefné dajkát áthelyezi a városi óvodába, így ő vigyáz majd az öt kisgyerekre, amíg autóbusszal beérnek Szentesre, délutánonként pedig hazafelé.

A programjukban ugyanis fő célként az egészséges életmódra nevelést fogalmazták meg a pedagógusok, ezért alakítottak ki tornatermet is.
Sok szülőnek jelentene gondot, ha tényleg bezárják az óvodát. Ez a város egyetlen intézménye, ahol már reggel fél 6-kor fogadják a gyerekeket. A település külső részéből, Nagyhegyről is járnak oda gyerekek. Vannak köztük, akiket gyalog kísér el az édesanyjuk vagy az apukájuk, s aztán megy tovább az Ipartelepi úti munkahelyére, ahol 6 órakor kezdődik a műszak. Mások meg a fóliasátorból gumicsizmában, piszkos kézzel sietnek a gyermekükért a kora esti órákban, hogy a kapuzárással ne miattuk kelljen várniuk az intézmény dolgozóinak. Bajban lennének ezek a szülők, ha a városközpont valamelyik óvodájába kellene vinniük a kicsiket, mert akkor biztosan elkésnének a munkahelyükről.

Azt mondja Göbölyös Erzsébet, hogy ők kiálltak az óvoda mellett, „kézzel-lábbal tiltakoztak a bezárása ellen". Szerinte hiába, hiszen eldöntött tény volt, hogy megszüntetik. A négy óvónőt és a két dajkát sajnálja az anyuka a legjobban, mert – mint fogalmaz – az életük munkája van az épületben.

A város alpolgármestere, Szűcs Lajos lapunk kérdésére, miszerint végleg eldőlt-e, hogy bezárják a Szarvasi úti óvodát, azt közölte: százszázalékos csak akkor lesz, ha a képviselő-testület jóváhagyja a jövő évi költségvetési rendeletet. Az előterjesztésben a megszüntetés szerepel, amit ésszerű megoldásnak tart az alpolgármester, mert kevés a gyerek. Szentes bármelyik óvodájában tudják fogadni a kicsiket, s az önkormányzat a dolgozók elhelyezéséről is gondoskodik az alpolgármester ígérete szerint.


Továbbá:
Kormányellenes tüntetés Szentesen
Bezárhat a Móricz
A temetőben végezték a csirkék
Zimbabweből jött a lektor
A szülők döntenek a bezárásról