Bezárhat a Móricz Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nem bírnának a művelődési házzal a szentesi iparosok

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-20 | Balázsi Irén

Még az sem kizárt, hogy bezárják a szentesi Móricz Zsigmond Művelődési Házat, amelyet helybeli mesterek építettek ipartestületi székháznak 1901-ben. Az államosítás idején elvették tőlük, azóta szolgálja a kultúrát. Az iparosok többször vissza akarták kérni jogos jussukat, de belátták: nem boldogulnának a fenntartásával. Az önkormányzat egyelőre nem döntött a rossz állagú épület jövőbeni hasznosításáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokan látogatják egyelőre a Móricz Zsigmond Művelődési Házat. Fotó: Vidovics Ferenc
Hosszú évek óta téma Szentesen, hogy mit kezdjen a város a meglehetősen rossz műszaki állapotú és felszereltségében is szegényes Móricz Zsigmond Művelődési Házzal. Az épületet ipartestületi székháznak emelték még 1901-ben a mesterek, a harmincas években pedig még bővítették is. Az 1950-es időkbeli államosítások idején egy tollvonással elvették az iparosoktól jussukat, amely a kulturált szórakozás intézménye lett. A rendszerváltozás után viszont az ipartestület többször előhozakodott a kéréssel: vissza akarja kapni az örökségét. Az önkormányzat sohasem zárkózott el a kívánságtól, hajlandó lett volna átadni a Móricz kulcsát, ám a végső döntés váratott magára.

A város jövő évi költségvetési koncepciójában úgy szerepel a Móricz Zsigmond Művelődési Ház, hogy a lepusztult épület nem felel meg a mai kor követelményeinek, ezért szóba jöhet a bezárása is. Az ipartestület elnöke, Bőhm Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: ha az önkormányzat esetleg értékesítené az egykori székházukat, nekik már nincs beleszólásuk. A tagságuk ugyanis elhatározta, hogy mégsem kérik vissza a Móriczot, mert „nem bírnának vele". Ezt úgy értette az elnök: sokat kellene költeni az épület felújítására, de a működtetése is meghaladná az anyagi lehetőségeiket. Így aztán a jóval kisebb alapterületű Arany János utcai székházukat hozták rendbe, több millió forintot költöttek rá. Az iparosokat sújtó megszorító intézkedések miatt csökken a testület létszáma, ezért annak is örülnek, ha képesek lesznek fenntartani a korszerűsített otthonukat.

A művelődési központ igazgatója, Kruzslicz Pál azt gondolja: valamit kezdeni kell a Móriczcal, amelyen komolyabb felújítás nem történt az elmúlt évtizedekben. Szerinte tízmilliókba kerülne a renoválása, s az elkerülhetetlen, bármi lesz is a rendeltetése. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő klubok, szakkörök és más civil szervezetek egyébként elférnének a Tóth József utcai művelődési és ifjúsági házban. A városi fúvószenekarnak és a táncoktatásnak viszont ott nem tudnának próbatermet és hangszerraktárt biztosítani.

Az önkormányzat ugyanakkor még nem vetette el azt a tervet sem, miszerint agrármarketing- és szolgáltatási centrumot működtetne a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az épület felújítására és további hasznosítására kidolgoznak majd egy tanulmánytervet, amelyhez uniós forrásra pályáznak.


Továbbá:
Kormányellenes tüntetés Szentesen
A szülők döntenek a bezárásról
Harcolnak a kispiacért
Gondolkodási időt kért a szolgáltató Szentesen
Szilveszterre elkészül a mozi