A szülők döntenek a bezárásról Hozzáadás a gyűjtőhöz
Egymilliós gyerekek a berekháti iskolában

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-18 | Balázsi Irén

A szülők döntésén múlik, hogy végleg bezárják-e 2007 júliusától a Szentes berekháti városrészében működő Gróf Széchenyi István Általános Iskolát. Azt viszont már eldöntötte a képviselő-testület, hogy a Deák Ferenc Általános Iskolában lehet majd beíratni azokat az elsős gyermekeket, akiknek a Damjanich-tagiskolát választották a szüleik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A jelentkező gyerekek száma dönti el, marad-e az iskola. Fotó: Vidovics Ferenc
– A szentesi önkormányzat tízmilliárd forintot meghaladó támogatásra számíthat az uniós forrásokból. A városfejlesztés szempontjából ez kétszeresnél is nagyobb ütemet jelenthet az utóbbi időkhöz viszonyítva. Emellett elmenni bűn – mondta Szirbik Imre polgármester Szentes jövő évi költségvetési koncepciójával kapcsolatban. Ingyenpénzeket ellenben nem ad az EU, évente mintegy 300 millió forint saját forrást kell majd hozzátenni a pályázaton nyert összeghez. Ha a város változatlanul hagyja az intézményi struktúráját, akkor jövőre 450-500 millió forint lenne a büdzsé hiánya. A tervezet szerint a kiadások ötven százalékát az oktatásra fordítja a helyhatóság. A gyermeklétszám folyamatos csökkenése miatt évente 2-3 tanulói csoporttal kevesebb van Szentesen. Igaz ez a berekháti Gróf Széchenyi István Általános Iskolára is, ahová többségében a roma kisebbséghez tartozó diákok járnak.

A város hat általános iskolájában több mint 1800 tanulót oktatnak. A gyermekek közül mindössze 62-en látogatják a berekháti intézményt, ahol a 3. és a 7. évfolyamon már nincs is oktatás. Az iskola éves költségvetése 55 millió forint, a polgármester megfogalmazása szerint minden diák majdnem milliomos lett. Az eredeti elképzelés az volt, hogy 2007 júliusától jogutód nélkül megszüntetik az intézményt, a szülők pedig választhatnak majd, hogy a város melyik iskolájába íratják be gyermekeiket. A Bácskainé Fazekas Márta vezette oktatási bizottság azonban azt javasolta: az alsó tagozatosok egyelőre hadd maradjanak a település szélén lévő intézményben, így valamelyik általános iskola telephelyeként működne a berekháti intézmény. Ezzel egyet is értettek a képviselők. De a döntés joga valójában a szülők kezében van, hiszen ők határoznak arról, hová kívánják járatni a gyermeküket.

Az önkormányzat illetékes vezetői a koncepció megtárgyalása előtt fórumon vettek részt a berekháti intézményben. Ott hallottak olyan véleményt, miszerint ha a felső tagozatos gyereknek úgyis a városközpont valamelyik iskolájában kell tanulnia, akkor hadd menjen vele a fiatalabb testvére is. A berekháti oktatási intézmény sorsa ebből a szempontból a beiratkozások idején dől majd el.

Arról ellenben már határoztak, hogy a Deák Ferenc Általános Iskolában várják azoknak a szülőknek is a jelentkezését, akik a Deák tagintézményét, a Damjanich János-iskolát választják az új tanévtől első osztályos gyermeküknek. Az önkormányzat ezzel azt szándékozik elkerülni, hogy fél tanulócsoportok jöjjenek létre e két alsófokú oktatási intézményben.


Továbbá:
Harcolnak a kispiacért
Gondolkodási időt kért a szolgáltató Szentesen
Szilveszterre elkészül a mozi
Szentesen már döntenének
Üres volt a játékbolt ezüstvasárnap