Szirbik Imre adhat mentességet a pónira Hozzáadás a gyűjtőhöz
Január 1-től tilos Szentesen szarvasmarhát és lovat tartani

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-15 | Blahó Gabriella

Január elsejétől tilos Szentesen szarvasmarhát és lovat tartani. A lótartásra vonatkozó tiltás érzékenyen érinti a város szélén lakó Kurucz családot. A három testvér nem szívesen válna meg Kacértól, a pónilótól. Az állattartás szigorításáról szóló rendeletmódosítást ma tárgyalja a képviselő-testület.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kuruczék kedvtelésből tartják a lovacskát. A hároméves Dóri szívesen sétáltatja Kacért. Fotó: Tésik Attila
A Kurucz család idén májusban 100 ezer forintért vásárolta Székkutason a pónilovat. A másfél esztendős jószág hamar a család kedvence lett, Kacérnak külön istállót építettek a kertes ház udvarán. A szentesi Tölgyfa utcában lakó família portája mindössze száz méterre esik a város határától, így a telek közigazgatási szempontból belterületen van. A lótartásra vonatkozó tiltás ezért Kuruczékat is érinti.

Szabó Mária három gyerek édesanyjaként most gondban van: nem tudja, hová lehetne tenni az állatot. Elmondta: a szomszédok nem neheztelnek a ló miatt, sőt az utcabeli gyerekek rendszeresen meglátogatják őket, répát és cukrot hoznak a póninak. A gyermekek – Sztella, Imre és Dóri – gyakran kimennek édesapjukkal a határba, hogy megfuttassák Kacért, és lovagoljanak rajta. Különösen Imre szereti a lovat. Az ötödik osztályos fiúnak még az iskolai füzetborítóin is lovas fényképek vannak. A család az ő kívánságára döntött a lóvásárlás mellett. Az indián tarka birtoklása miatt Imike irigyelt lett a diáktársai között, ő azonban szívesen látja vendégül a legjobb barátait. Az anyuka azt tervezi, hogy mentességet kér a polgármestertől.

– Az állattartás korlátozására vonatkozó rendelet tartalma szerint a város vezetője különlegesen indokolt esetben eleget tehet a kérésnek. Figyelemmel arra, hogy a tilalom január elsejétől érvényes, a mentességre vonatkozó kérelmet csak ezután lehet beadni a polgármesteri hivatalhoz – közölte Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző. A mai testületi ülésen várhatóan módosítják, szigorítják a képviselők a kérdéses jogszabályt, amely szerint például sertésből legfeljebb öt ivartalanított vagy szaporodás szempontjából éretlen állatot lehet majd belterületen tartani.


Továbbá:
Gondolkodási időt kért a szolgáltató Szentesen
Áprilisban lehet új kórházigazgató Szentesen
Igazgatójelöltek a szentesi testület előtt
Szilveszterre elkészül a mozi
Hamarabb ér a pesti gyors Szentesre