Nincs döntés a szentesi kórház ügyében
Dátum: December 14, csütörtök, 15:38:59
Téma: Hírek


Nem született döntés a szentesi dr. Bugyi István Kórház főigazgatói tisztségéről a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének mai napi nyílt ülésén, amelyen a 2007. évi költségvetés részleteiről is tájékoztatták a megjelenteket.

Ellenszavazat nélkül fogadták el a 2007. évi költségvetést a Csongrád Megyei Közgyűlés ülésén. A jelenlegi helyzet értékelésénél Magyar Anna, a közgyűlés elnöke elmondta: Az állami támogatások és az SZJA együttes értéke is csökken Csongrád megyében, a helyzetet pedig tovább rontja a várható infláció. A jövő évi várható hiány 1,5 milliárd forint lesz, amely a központi elvonások és megszigorítások miatt 1,8 milliárd lenne, azonban ezt a tervezés időszakában sikerült korrigálni. Amennyiben a Csongrád Megyei Közgyűlés nem tenne semmit, hozzávetőlegesen 2,9 milliárd forint (18,67 százalék) hiány keletkezne, amellyel a megye működésképtelen lenne. Az elfogadott tervezet értelmében ezt a hiányt sikerült 10,32 százalékosra faragni. Ez a megoldás kínálja a legkedvezőbb megoldást. Ezt a helyzetet a Csongrád Megyei Közgyűlés készen kapta. A Gyurcsány-csomag káros hatásaitól meg kell védeni a megye intézményeit. A hitelállomány keletkezésének megakadályozására csökkenteni kell a költségszinteket.

A Csongrád Megyei Közgyűlés legkésőbb hétfőn felterjesztéssel fordul a kormányhoz: e szerint a közgyűlés megállapítja, hogy az intézmények működőképessége és feladat-ellátási színvonala a megszorító intézkedések következtében veszélybe került, ezért kéri a kormányt, hogy alakítson ki kompenzációs rendszert a probléma megoldására. A felterjesztéshez több ellenzéki, MSZP-s képviselő módosítást nyújtott be, melyeket elfogadtak, és a kezdeményezést ezután egyhangúlag támogatta a közgyűlés – tette hozzá Magyar Anna.

Dr. Baláspiri Csaba, az egészségügyi bizottság elnöke kifejtette a szentesi kórház körül kialakult helyzetet: A egészségügyi reform, vagy ha úgy tetszik forráskivonás következtében nem lehet semmiféle jövőképet kialakítani a kórházakkal kapcsolatban. A szentesi dr. Bugyi István Kórház esetében is csak annyi biztos, hogy mivel kiemelt kórház lett – egyedüliként Csongrád megyében – a 411 ágyas minimum biztosított, de a finanszírozási részletekre egyenlőre nem derült fény, ezért felelősség lenne a jelenlegi helyzetben igazgatót kinevezni az intézmény élére. Amikor a pályázat kiírásra került, még a reformok előszele sem jelentkezett, ezért most a megváltozott feltételek új pályázat kiírását indokolják. A kórháznál jelenleg nincs vezetői válság, a megbízott igazgató Fenyves Ernő kiválóan végzi a feladatát. A beérkezett pályázatok minden téren megfelelnek az elvárásoknak, tehát nem a pályázókkal volt probléma. A döntésre várhatóan április 26-án, a közgyűlés ülésén kerül sor.





A cikk tulajdonosa: PROMENAD - a vidék hírportálja...
http://www.promenad.hu/

A cikk webcíme:
http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=7253