Gondolkodási időt kért a szolgáltató Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Gázzal évi 33, termálvízzel 18 millió Ft lenne a távfűtés

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-15 | Balázsi Irén

Nem kérnek a drága gázfűtésből a szentesi Kossuth téri hatemeletes társasház lakói, akik a termálenergiát is hasznosító rendszerre szeretnének csatlakozni. A fővárosi székhelyű Dalkia Zrt. azonban csak akkor teljesítené a kérésüket, ha újabb öt évre meghosszabbítanák a szerződést. Ezt nem akarják a lakástulajdonosok. A szolgáltató egy hét gondolkodási időt kért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem dőlt még el, hogy ki működteti a kazánházat. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Kossuth tér 5. szám alatti társasháznak 2008 áprilisáig van szerződése a budapesti központú Dalkia Zrt.-vel, amely a 96 lakásos épületben működteti a fűtési rendszert. Többször megírtuk: a hatemeletes házban csillagászati összegeket fizetett egyik-másik lakó, az alacsony nyugdíjból élőknek elviselhetetlen terhet jelentett a szolgáltatás ára. A gázenergiával fűtő társaság a lapunkban megjelent cikk hatására felajánlotta: hajlandó lenne áttérni a termálvizet is használó távfűtésre, s akkor olcsóbb lenne a hődíj. Csakhogy ennek az a feltétele, hogy a lakóközösség újabb öt évre hosszabbítsa meg a szerződést. Korábban a tulajdonosok úgy szavaztak, hogy ne hosszabbítsák meg a szerződést a Dalkiával. Azt szerették volna elérni, hogy a termálenergiát is használó helybeli szolgáltató kft. üzemeltesse a rendszert.

A társasház negyven százaléka az önkormányzat tulajdonában van, s ezek kezelője is a városi szolgáltató kft. Ennek az ügyvezetője Döbrőssy Iván, aki egyben a Kossuth téri épület közös képviselője is. Nyilatkozata szerint nem kívánja befolyásolni véleményével a lakóközösséget, úgy fog szavazni, ahogy a többség. A társasház mindenesetre kilátásba helyezte, hogy akár 2007. január 1-jétől felmondja a szerződést a Dalkiával, és a helyi szolgáltató kft. távfűtését veszi igénybe.

Kiszámolósdi

Az biztos: ha minden marad a régiben, akkor a társasház fűtésdíja egy évre 33 millió forint. Ha a Dalkia a városi távfűtőhálózatról venné a hőenergiát, akkor ez az összeg 23 millió lenne. Döbrőssy Iván szerint az energiatakarékos rendszerre való áttérés az eddig szolgáltatótól nem igényelne befektetést. Ha a városi szolgáltató kft. működtetné a rendszert, akkor a fűtésdíj 18 millió körül lenne évente. Ha felbontanák a szerződést a Dalkiával, akkor fizetési kötelezettség hárulna a társasházra. Annak mértéke azonban egyelőre nem ismert.

A Dalkia Zrt. kereskedelmi vezetője, Vörös Miklós elmondta: a szerződésben vállalt kötelezettségüknek eleget tettek, felújították a hőközpontot és a kazánt. Arról viszont nem tehetnek, hogy az utóbbi időszakban 300 százalékkal emelkedett a gáz ára. Ha rákötnék a rendszert a termálvezetékre, az pluszköltséggel járna a zrt.-nek. De miért fejlesszenek, ha 2008-tól esetleg nem ők maradnak a szolgáltatók?

A napkollektort pedig azért tennék az épület tetejére, mert akkor olcsóbb lehetne a meleg víz. A kereskedelmi vezető szerint addig nem volt baj a fűtési számlákkal, amíg légköbméter után fizettek. A lakók kérésére építették be a költségosztókat, és ez az elszámolás okozza a nagy eltéréseket a kedvezőtlen elhelyezkedésű lakások hátrányára. Vörös Miklós azt állította: cégük hődíjai országos viszonylatban a középszint alatt vannak.

A lakók többsége a minapi gyűlésen ahhoz ragaszkodott: a szerződés ötéves meghosszabbítása nélkül térjen át a Dalkia a gázfűtésről a termálenergiára alapozó rendszerre. A kereskedelmi vezető egy hét gondolkodási időt kért.


Továbbá:
Szilveszterre elkészül a mozi
Szentesen már döntenének
Üres volt a játékbolt ezüstvasárnap
Uniós engedélyt kapott a Vasútépítő Kft.
Régi-új pályázó a Petőfi Szállóra