Szilveszterre elkészül a mozi Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megújul a szentesi Őze Lajos Filmszínház

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-14 | Blahó Gabriella

December 28-án ingyen nézhetik meg a szentesiek a legújabb magyar filmet, az Idegölőt, Gesztesi Károllyal a főszerepben. Az önkormányzat karácsonyi ajándéka ez a mozilátogatóknak. A filmszínház ezekben a hetekben kívül és belül egyaránt megújul.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nemcsak az épület újul meg, hanem a vetítés technikai háttere is. Fotó: Gyenes Kálmán
Sokáig kérdéses volt, egyáltalán a helyén maradhat-e a filmszínház, vagy elköltözik, és takarékon működik tovább. A mozilátogatók száma az utóbbi évtizedben csökkent, az utóbbi évek adatai szerint viszont stagnál. Szentesen évente tizenötezer néző kíváncsi a filmekre, az általuk váltott belépőjegyekből származó bevétel nem hoz különösebb nyereséget, de nem is veszteséges a filmszínház. Előbb arról volt szó, hogy az ifjúsági házban lesznek vetítések, és a Nagy Ferenc utcai épületet bezárják, ám az ifiházban csak egy vetítőgép fért volna el. Az egész estés alkotásokhoz viszont legkevesebb két gép kell, hogy folyamatosan élvezhető legyen a műsor.

Időközben a kulturális tárca pályázatot írt ki az önkormányzatok által működtetett filmszínházak számára, Szentes pályázott és nyert. A legújabb típusú filmek hangját leolvasó berendezést szerezték be. Új székeket tettek a nézőtérre, most megújul az épület homlokzata, kicserélték az ajtókat, ablakokat és az ötvenes évekből itt maradt mozaikpadlót. A mosdót mozgáskorlátozottak is tudják használni.

Győzött a szabadság, szerelem

Goda Krisztina filmje minden eddigi nézőrekordot megdöntött Szentesen. A Szabadság, szerelem című alkotást ezerötszázan látták, többen, mint a Harry Pottert. A művházigazgató szerint a nézőszám bizonyítja, hogy a közönség éhsége a színvonalas, tartalmas és valódi élményt jelentő magyar minőségre nagy – talán még növekedni is fog. A novemberi vetítések már lefutottak, amikor még mindig sokan jelezték, hogy szeretnék megnézni a forradalom és szerelem filmjét. Ezért december 21-étől újra műsorra tűzték az első olyan magyar mozgóképet, melyre egyébként az amerikai elnök is kíváncsi volt. Bush október 29-én nézte meg a Fehér Házban – sajtóértesülések szerint neki is nagyon tetszett.

A Nagy Ferenc utcai épületet eredetileg 1911-ben a református lelkész emeltette, azzal a szándékkal, hogy az csak ideiglenes mozgóképszínház lesz. Csaknem száz éve mozi a szentesi mozi – fogalmazta meg Kruzslicz Pál. A művelődési ház igazgatója szerint a fejlesztés hozadéka jelentős, ebben a hónapban négy magyar filmet is műsorra tűztek a szervezők, a látogatók számából következtetve erős az igény a magyar minőségre.

A filmszínház egyébként is úgynevezett artmozi, vagyis kötelező a nívósabb alkotások közül válogatni. A hónap elején játszották a Férfiakt című filmet, Gálffi Lászlóval a főszerepben, a napokban vetítik Ede megevé ebédem címmel Jancsó Miklós legújabb alkotását. Gesztesi Károly főszereplésével az Idegölő című mozgókép feltehetően könnyű szórakozást ígér. A történetben a főhös olyan elvetemült bűnözőt alakít, akinek teljesen süket az anyukája. Fegyverét gitártokban hordja, és a mama azt hiszi, hogy a fia koncertekre jár. Ez a film december 28-án délután fél négykor látható először a moziban. Az újjáalakított filmszínházba a belépés ingyenes.


Továbbá:
Szentesen már döntenének
Üres volt a játékbolt ezüstvasárnap
Uniós engedélyt kapott a Vasútépítő Kft.
Régi-új pályázó a Petőfi Szállóra
Portánként csak öt disznó röföghet