Megjelent a Nagy szentesi sportkönyv Hozzáadás a gyűjtőhöz
A bemutatón sokan forgatták érdeklődéssel

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-06 | Blahó Gabriella

Szentes közelmúltjának sportéletét mutatja be az a kötet, amely a napokban látott napvilágot. A Nagy szentesi sportkönyv 400 oldalon több száz színes fotóval jelent meg. A kötetben szerepel Virágos Ilona úszó, aki csodálatos módon épült fel egy súlyos autóbaleset után.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A bemutatón sokan forgatták érdeklődéssel a Nagy szentesi sportkönyvet. Fotó: Vidovics Ferenc
A kötet szerkesztői az elmúlt 60-70 év szentesi sportéletét mutatják be csaknem négyszáz oldalon több száz színes fotóval. Kiderül: egyéniben és csapatban egyaránt bizonyítottak a szentesiek az elmúlt évtizedekben. A város sportja az országos átlagot tekintve a jó erős középmezőnyhöz tartozik, néhány kiemelkedő teljesítménnyel.

A megyeházán rendezett könyvbemutatón a sportbarátok előtt az egykori úszóbajnok és vízilabdázó – ma sportműsorszerkesztő – Riskó Géza beszélt. Elmondta: a város légkörében érzékelhető az itt élők kitartása, a vasakarat és a szorgalom. Riskó szerint mindez előfeltétele a sportban a sikernek, de meglátása szerint szebb eredmények is várnak az utánpótlásra, ha több lehetőséget, szabad játékteret kap. A kötetben természetesen szerepel a város egyik büszkesége, a korábban elhunyt dr. Papp László olimpiai ezüstérmes birkózó. Ma edzőként népszerűsíti a sportot Tóth Béla cselgáncsozó, aki többször állhatott nemzetközi versenyeken a dobogó legfelső fokán.

A sort gazdagítja a profi vízilabdázó ifj. Tóth László háromszázszoros magyar válogatott. Nem egyszer bizonyította itthoni elsőségét a László Csaba és Németh Anikó táncospár. A könyvből kiderül, hogy a futballista Janiga László ifiválogatottként 1976-ban verte a brazilokat. Gerecz Elemér úszó pedig Horváth Györggyel együtt rendezett vízikabarét a szentesi uszodában 1944-ben. A szerkesztőbizottság elnökeként Makra Zoltán úgy véli, sikerült egy átfogó, igényes művet alkotni. A jelen és a jövő sportja nem fért el a kötetben, azt a következő generációra hagyja a Városszépítő Egyesület, amely a könyvtárral és az önkormányzattal közösen adta ki a könyvet.


Virágos Ilona csodás gyógyulása

Virágos Ilona úszó fiatal éveiben országos versenyeken ért el szép eredményeket. 1995-ben senior Európa-bajnokságon Olaszországban 200 méter pillangón bronzérmet szerzett. Emlékeit felidézve úgy fogalmaz: ezen a versenyen kiúszta magát, teljesítőképessége határáig jutott. Az éremszerzés után néhány hónappal autóbalesetet szenvedett: 34 helyen érte súlyos, életveszélyes sérülés. Az orvosi segítség folytán életben maradt és óriási lelki küzdelem árán felépült. Kilenc évvel később ugyanabban az olasz városban, Riccionéban rendezték a világbajnokságot – Ilona versenyezni akart. A felkészülés alatt ez a cél lebegett a szeme előtt, s 2004-ben a 12. helyen „győzött". 



Továbbá:
Megismerhetik a pályázatokat
Kínai gyógyítás: a megtűrt tudományok közé tartozik
Omlik a szentesi kapitányság fala
Rúzsa Magdi varázsolt
Kétszázmilliós műveseállomás