Isten hozott, Rúzsa Magdi! Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szabadkán vette át az öt évre szóló nemzeti vízumot

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-25 | Nyemcsok Éva

Az öt évre szóló, korlátlan beutazást biztosító magyar vízumot tegnap délután vette át Rúzsa Magdolna hazánk szabadkai konzulátusán. A Megasztár győztese ezt követően hazalátogatott szülőfalujába. Kishegyesen közel ezren várták.
Valódi csoda
Fotóriport

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kishegyesen eltörött a mécses. Rúzsa Magdolna biztonságiak és rajongók gyűrűjében. Fotó: Schmidt Andrea
Rúzsa Magdolnát egykori tanárai, politikusok, volt iskolatársak várták tegnap Szabadkán. A 20 éves kishegyesi lány a magyar konzulátuson vette át a nemzeti vízumot.
– Magdiról mindig is tudtuk, hogy jól énekel – mesélte a Megasztár idei nyertesének középiskolai szerbtanára, Elek Magdolna. – Emlékszem, rendszeresen fellépett a ballagásokon, és az utolsó szerb órát is végigénekelte. Bogiszity Judit nyelvtanár örömmel mutatta a kék papírba csomagolt ajándékot: Ottlik Géza Iskola a határon című regényét hozták Magdinak ajándékba. A sztárrá lett vajdasági lánynak Nagy Ferenc szabadkai főkonzul adta át a nemzeti vízumot.

– Rúzsa Magdolna a kulturális kapcsolatok építése, a nemzeti identitás alapján kérte a magyar nemzeti vízumot, ő a 220., aki ezt a dokumentumot átveheti – mondta a főkonzul.

– Ez a vízum nagyon fontos nekem – mutatta fel útlevelét Magdi –, jó tudni, hogy korlátlanul utazhatok a két ország között.

Fiatal rajongók

Nemcsak az ovisok jöttek el a nagy eseményre: a községháza elé kivonult az iskola is. Az első osztályos Fabó Margarita és 4. osztályos bátyja, Csaba saját maguk készítette táblát szorongattak „Hajrá Magdi!" és „Magdi Nr. 1." feliratokkal. A gyerekek tudták, hogy Magdi fog győzni, szavaztak is rá sokat. Az ötéves Keszeg Vivien lerajzolta Magdit, amint nyereményautója mellett áll, ezt a művét szerette volna dedikáltatni.

Siflis Zoltán szabadkai filmrendező arra kérte a kishegyesi Megasztárt, legyen a délvidék kulturális attaséja. Ezt követően Kucsera Géza szabadkai polgármester és Becsey Zsolt magyar európai uniós parlamenti képviselő mondta el jókívánságait – hangsúlyozva: remélhetőleg hamar eljön az az idő, amikor már nem lesz szükség vízumra a magyarországi beutazáshoz.

Közel ezren gyűltek össze a kishegyesi községháza előtt, hogy találkozzanak a hazalátogató Magdival. A falu főutcáján rendőrök irányították a forgalmat, s minden fej Topolya irányába fordult. Az emberek lesték: jön-e már a Megasztár? A tömegben megtaláltuk Magdi nővérét, Rúzsa Annamarit is.

– Bíztam benne nagyon, ám nem hittem, hogy Magdi győzni fog – mondta Annamari. – Az eredményhirdetésnél azt éreztem, amit a december 5-i magyarországi népszavazásnál szerettem volna átélni.

MAgdi büszkén mutatja a vízumot. Mellette Nagy ferenc szabadkai főkonzul. Fotó: Schmidt Andrea
Fél négykor vastaps fogadta a Topolya felől begördülő autót. Óriási ováció, sikítozás közepette szállt ki Magdi a kocsiból, fehér ruhában és harisnyában, fehér stólával a nyakában. Egy pillanat alatt megrohamozták őt a rajongók, ölelgették, puszilgatták. Sokan gratuláltak Magdi édesanyjának, Rúzsa Máriának is. A gyerekek tomboltak, az idősebb asszonyok sírva fakadtak örömükben. És ez volt az a pillanat, amikor Magdinál is eltört a mécses. A törékeny, 20 éves kishegyesi lány akkor sem tudta abbahagyni a zokogást, amikor a nevét skandáló tömegben felkísérték a községházára, ahol Szügyi István polgármester ölelte meg és a helyi elöljárók köszöntötték.

Néhány perc a mosdóban

Magdi, nővérével és édesanyjával úgy tudott néhány szót váltani, hogy bezárkóztak a községháza mosdójába. Ezt követően összeállt a család egy közös fotóra. A dedikálást követően Magdi a szomszédos Topolyára autózott – családjával, közös kávézásra, beszélgetésre. A vajdasági programot mise, majd ünnepi vacsora zárta. A kishegyesi Megasztár még tegnap este visszautazott Budapestre.

– Elnézést kérek – szabadkozott a sírás miatt Magdi. – Szombat este a döntőn mindenki azt kérdezte, mért nem sírok. Akkor nem tudtam, most viszont kisírtam magam. Fantasztikus ahogy éreztem az emberek szeretetét! Köszönöm. És azt is, hogy elfogadtak, feltétel nélkül, drukkoltak nekem, határon túl és innen, anélkül, hogy ismernének. Nem tudom szavakba önteni: annyira jó itthon lenni!

Kérdésünkre Magdi elmondta: Budapestre költözik, zenei karrierje ugyanis ezt teszi szükségessé. Kishegyes azonban mindig is fontos lesz számára, és sok időt szeretne majd a faluban tölteni.

A községháza földszintjén egy asztalnál dedikálta Magdi a fotóit. A boldog autogramtulajdonosok a hátsó kijáraton távoztak, miközben Rúzsa Magdi fáradtan, ám fáradhatatlanul dedikált.


A Megasztárok Kishegyesen

A 2006-os tehetségkutató verseny énekesei július 9-én adnak koncertet Rúzsa Magdi falujában, a kishegyesi kulturális fesztiválon. Az Anna-napi búcsúval záruló rendezvénysorozatot július 6-án Bakáts Tibor Settenkedő, a Megasztár zsűrijének tagja nyitja meg. 



Továbbá:
Fizetős lesz a rakpart is
Nem lesz már olyan olcsó szegedi bérlakásban lakni
Karácsonyi vásárváros
Ötvenöt százalékkal drágul a távhő
Palota épül a Tisza partján