Valódi csoda Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bakos András jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-25 | Bakos András

"Egy gyönyörű hangú, és egyébként teljesen normális, az átlagosnál talán erősebb idegrendszerrel és szervezettel megáldott lányról azt írják, „egyelőre" csak csupa jó dolgok derültek ki róla. Egyelőre. Mintha ez sokáig nem maradhatna így."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Van abban valami szép és megrendítő, hogy a magyar sajtó nagyobbik fele most azt találgatja, vajon elszáll-e magától Rúzsa Magdi. A Megasztár című tévéműsor, és benne a kishegyesi énekesnő szereplése egyrészt bebizonyította, hogy a magyar televíziózás a jelenlegi állapotában is alkalmas arra, hogy komoly értéket közvetítsen. A tehetségkutató műsor első sorozatát egy molett lány nyerte, a másodikat egy roma fiatalember, a harmadikat pedig egy vajdasági lány, és nem azért történt így, mert ők picit mások, hanem azért, mert egyértelműen ők voltak a legjobbak ebben a mezőnyben. Szombat esténként a csatorna azt üzente, a zenei csoda értékesebb dolog, mint az, ami csupán izgalmas, extrém, érdekes, különleges vagy rémítő.

Másrészt az is kiderült, hogy ha a magyar sajtó által meghatározott nyilvánosságot egy hatalmas szörnyetegnek látjuk – és nincs okunk arra, hogy ne ilyennek lássuk –, akkor Magdi szereplése, föltűnése különleges pillanat. Itt egy olyan falat, amit nehéz lenyelni. Egy gyönyörű hangú, és egyébként teljesen normális, az átlagosnál talán erősebb idegrendszerrel és szervezettel megáldott lányról azt írják, „egyelőre" csak csupa jó dolgok derültek ki róla. Egyelőre. Mintha ez sokáig nem maradhatna így.

„Féltem is őt, mert a siker könnyen meghülyíti az embert, kifordítja önmagából" – mondta tegnap az az Oláh Ibolya, akinek éppen nem kellene ilyet mondania. Igen, ebben a közegben Magdinak az éneklésen túl nagyon sokat kell törődnie azzal, hogy mit nyilatkozik, mert azt, hogy mikor száll el valaki, mindig mások mondják meg. Hozzá kell szoknia, hogy nem csak jó szándékú emberek lesik a szavait; hogy amit mond, fölhasználható ellene, és föl is fogják használni, ahogy erre alkalom adódik. Magdi viszont azt mondta, őt azonnal helyretenné az apukája, ha elszállna, úgyhogy ez a probléma letudva.

Ezzel a jelenséggel nem nagyon lehet mit kezdeni. De épp ezért szép. Ezrek tanulták meg a vajdasági kistelepülés nevét, ahol ezek szerint, ugye, magyarok élnek. Tinik nézték meg a térképen, merre van Kishegyes. A döntő előtt aggódó orvos telefonált Rúzsáékhoz, nehogy hideget igyon a kislány, mert az megárthat a hangjának, inkább csak ásványvizet citromkarikával. A Dnevnik című szerb internetes hírportál a magyar rocklegendaként említett Presser Gábort faggatta Magdiról, és kiderítette, hogy a TV 2-t szombat este a Vajdaságban jóval többen nézték, mint az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. Leírták, hogy Magdi többek között egy szerb nyelven is előadott dallal lopta be magát a zsűri szívébe. A szerb nyelvű fórumokon a neve mellett párszor előfordul ez a szó: tolerancia. Édesanyja, aki reggel a jószágokat látta el, délután viszont a koncertre utazó rajongók ügyeivel bajlódott, azt mondta, e néhány hét alatt rájött, hogy ebben az életben a legnagyobb érték a szeretet.

Kicsit tényleg olyan ez az egész, mint egy csoda.
De ettől még el lehetne hinni, hogy valódi.


Továbbá:
Mi mennyi?
Nyögdíj
Gyógyít a ketyere
Bronzroham
Mi a konyak?