Kétszázmilliós műveseállomás Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az ágyszámcsaták idején javul az ellátás Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-02 | Balázsi Irén

A német Fresenius Medi Care Dialízis Center Kft. több mint 200 milliós beruházás keretében új műveseállomást építtetett a szentesi kórház területén, az önkormányzattal összefogva. Az ágyszámcsaták közepette fontos hír, hogy a Kurca-parti településen az új létesítménynek köszönhetően tovább javultak a betegellátás feltételei.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Világszínvonalú ellátásban részesülnek a dialízisközpontban a betegek. Fotó: Tésik Attila
Az idén tavasszal kezdett a beruházáshoz a német tulajdonú Fresenius Medical Care (FMC) a szentesi Dr. Bugyi István Kórház területén, ahol egy külső-belső megjelenésében is impozáns műveseállomást építtetett.

A kétszintes, kör alakú épület az ország egyik legszebb egészségügyi létesítménye lett, amely a világszínvonalú gépparkjával minden igényt képes kielégíteni. Mint azt korábban megírtuk: az önkormányzat ötven évre adta bérbe a területet a Freseniusnak, amely több mint 200 millió forintot fordított a modern dialízisközpont megvalósítására. A tegnapi avatási ünnepségen Neményi Péter , az FMC igazgatója elmondta: a társaságuk hazánkban 1993 óta dolgozik, összesen 24 műveseállomást működtetnek. A szentesi kórház belgyógyászati osztályán 1999-ben kezdték kezelni a betegeket meglehetősen mostoha körülmények között.

Vásárhelyen mégsem folytatják?

Februárban bejelentette a Fresenius, hogy átszervezi magyar hálózatát, és bezárja a vásárhelyi műveseállomást – a finanszírozás csökkenése miatt. Ez azt jelenti, hogy a vásárhelyi betegeknek Szentesre vagy Szegedre kell átutazniuk dialíziskezelésre. A bejelentés után azonban a város önkormányzata úgy nyilatkozott: ha a Fresenius nem, majd a kórház működteti tovább az állomást. Akkor a cég mégis meggondolta magát, és úgy nyilatkoztak, folytatják a munkát. Idén júliusban a vásárhelyi közgyűlés kiírta a közbeszerzést a feladat ellátására. Legutóbbi információnk szerint a Fresenius nem adta be pályázatát.

A fejlesztésre azért volt szükség, mert évente 6-7 százalékkal emelkedik a páciensek száma. Az igazgató hozzátette: a régi helyen hat ágy állt rendelkezésükre, az ezer négyzetméter alapterületű állomáson viszont 22 kezelőhely van. Mostantól három műszakban 132 betegről tudnak majd gondoskodni naponta. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő azt mondta, üzenetértéke van ennek a beruházásnak a napjainkban zajló ádáz ágyszámcsaták közepette. Az itteni kórház korszerűsödik, és ezáltal jó pozícióba került. A polgármester úgy fogalmazott: ha az ember humánus, azt szeretné, hogy minél kevesebben szoruljanak dialíziskezelésekre a dr. Mihalcsó Miklós orvosigazgató vezette intézményben. Ugyanakkor azt kívánta, hogy a Fresenius találja meg számítását. A kórház megbízott főigazgatója, Fenyves Ernő azt mondta: nem az a lényeg, hogy kié az épület, hanem az a fontos, kiket szolgál. A főigazgató azt is említette, hogy nem választja el kerítés a kórházat a dialízisközponttól. Ez pedig azt jelzi: nincs versengés közöttük, hanem együtt akarják szolgálni az egészségügyet.


Továbbá:
A kispiacokat is utoléri az unió szigora Szentesen
Az ágyszámcsökkentés a szentesi kórházat is érinti
Egyelőre nincs nővérhiány Szentesen
Fizetni kell majd a parkolásért Szentesen
Most már olcsóbban is adná a meleget