A kispiacokat is utoléri az unió szigora Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Aláírásokat gyűjtenek az árusok

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-01 | Balázsi Irén

A szentesi zugpiacok nem felelnek meg az árusítás hazai és uniós előírásainak. Az önkormányzat kereskedelmi bizottsága felkérte a jegyzőt, hogy tiltsa be a város több pontján folytatott illegális tevékenységet. A főutcai kispiacon az árusok nem értenek egyet ezzel, és azt tervezik, hogy aláírásgyűjtési akciót szerveznek a szabad, helypénz nélküli árusítás fönnmaradása érdekében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Pár forintért fagyoskodnak az árusok a szentesi főutcán. Fotó: Tésik Attila
A kereskedelmi és iparkamara kistérségi elnöksége nevében Horváth István szentesi önkormányzati képviselő fontosnak tartja a boltok melletti kispiacokon az árusítás feltételeinek a rendezését. Azért van erre szükség, mert az eladók ott nem fizetnek helypénzt, de városképi és higiéniai szempontból is kifogásolható, hogy földről kínálják a portékákat.

A kamarai testületnek az a véleménye, hogy ha a helyhatóság továbbra is engedélyezi az ilyen árusítást, akkor teremtsen ehhez kulturált feltételeket. Az önkormányzat kereskedelmi bizottsága Móra József elnök vezetésével a témában azt javasolta: ne használják árusításra a Klauzál utcai ABC melletti, és a város több pontján hasonló célra elfoglalt közterületet. A szakmai grémium indítványozta, hogy a jegyző tiltsa be ezt a kereskedelmi tevékenységet. Ugyanakkor gondoskodjon arról, hogy mindennap nyitva legyen a Rákóczi utcai zöldség-gyümölcs piac, ahol az őstermelők eladhatnák áruikat. Lapunknak azt mondta Móra József: az önkormányzat érdeke az, hogy törvényes keretek között történjen az árusítás. Hozzátette: az illegális kispiacok nem felelnek meg az uniós normáknak. A képviselő-testület egyébként csak később hozza meg a döntést az ügyben.

Közegészségügyi szempontok

A megbízott városi tiszti főorvos, dr. Tóth Gábor szerint közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági szempontból nem támogatható az illegális piacokon az árusítás. Az ilyen helyeken az élelmiszerek tárolása nem megfelelő módon történik. De az árusítás feltételei sincsenek meg: földről, ládákból nem lehet élelmiszert kínálni. Az ilyen helyeken nem lehet „visszakövetni" az áru útját a termelőig, ha például a tojáson nincs rajta a bélyegző nyoma.

A Klauzál utcai kispiacon mindenesetre máris felháborodást váltott ki az esetleges megszüntetés híre. – Húzzák még le az utolsó bőrt is rólunk – fakadt ki a virágot és tojást áruló Kovács Ilona . Elmondása szerint harmincéves munkaviszony után kénytelen az utcán lenni a portékákkal, hogy legalább kenyeret tudjon venni. Úgy tudja: 300 tyúkot tarthat bárki, s akkor még nem kell bélyegeznie a tojást. Egyébként pedig nem is csak a sajátját árulja, hanem az idős emberekét, akik már nem tudják kivinni a felesleget a piacra.

Kovács Ilona egy forintot kap minden eladott tojás után, ennyiért fagyoskodik a hidegben. Özv. Tofán Antalné 15 éve árul virágot. A Rákóczi utcai piacon ő váltott asztalt, de az csak kétszer van nyitva hetente. Emlékezete szerint a Klauzál utcai elárusítóhelyen is szedtek régebben helypénzt. Úgy véli: nem kellene a kispiacot megszüntetni, mert a vevők odaszoktak. A rokkantnyugdíjas Pulya István szintén virágot árul a saját kertjéből. – Rossz lenne, ha felszámolnák a kispiacokat, mert sok embernek ez jelenti a megélhetést – mondta.

Bevallása szerint pár nappal ezelőtt egy fillért sem kapott a krizantémjáért, kénytelen volt hazavinni. Azt mondta, hogy korszerűsíteni kellene a helyet, s akkor fennmaradhatna. A nyolcvanadik évében járó Mitlasovszki Ferenc szerint csúnya dolog lenne, ha megszüntetnék a kispiacot. Molnár Tiborné őstermelő három éve árul rózsát. Ötvenezer forint a nyugdíja, ebből tízezer kell a gyógyszerre havonta. Elárulta: az árusok aláírásgyűjtési akciót is szerveznek, ha onnan el akarják küldeni őket.


Továbbá:
Az ágyszámcsökkentés a szentesi kórházat is érinti
Egyelőre nincs nővérhiány Szentesen
Fizetni kell majd a parkolásért Szentesen
Most már olcsóbban is adná a meleget
Díjemelésre nem szavaz az ellenzék