Egyelőre nincs nővérhiány Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Már jó pár éve megszűnt az egészségügyi tagozat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-29 | Balázsi Irén

A szentesi Boros Sámuel Szakközépiskolában már jó pár éve megszűnt az egészségügyi tagozat, mert az uniós normáknak megfelelően az ápolóképzés érettségire épül. Az intézményben próbálták beindítani a hároméves szakmai képzést, de nem volt rá jelentkező. A városban két szociális intézmény kezdi meg hamarosan a működését. A református egyház és az önkormányzat illetékese sem tart attól, hogy nem lesz elegendő szakember.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Boros Sámuel Szakközépiskolában jól működött az egészségügyi tagozat, ahol általános ápoló és asszisztens képesítést szereztek a diákok. Az 1990-es évek végéig egy-egy végzős osztályból 10-12 fiatal vállalt munkát a helyi kórházban. Márton Jánosné ápolási igazgató tájékoztatása szerint a középiskolai képzés átalakulása óta érettségi után tanulhatják a fiatalok az ápolói szakmát, amelyet további három év alatt sajátíthatnak el. Önmagáért beszél azonban az a tény, hogy a szegedi Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolában sem tudtak beindítani érettségizetteknek hároméves nappali tagozatot.

A pályaválasztók többsége ugyanis inkább főiskolára jelentkezik, ahol négy év alatt diplomás ápolói oklevelet kap. Ezzel pedig magasabb az alapilletményük, mint a középfokú végzettségű pályakezdőké. A szentesi szakközépiskolában is próbálták beindítani az egészségügyi tagozat megszűnése után az EU-konform hároméves szakdolgozói képzést, de nem volt érdeklődő. Az ápolási igazgató elmondta: a kórházban mindezek ellenére sincs nővérhiány. Az érettségivel rendelkező segédápolókat ugyanis igyekeznek beiskolázni, akik munka mellett vesznek részt a szakképzésben. Egyelőre nincs hír arról, hogy a szakdolgozóik közül külföldre készülne valaki a magasabb jövedelem reményében.

Egészségügyi végzettségű munkatársakat is foglalkoztatnak majd a tervek szerint jövő tavasztól a Kossuth tér 4. szám alatt megnyíló 50 személyes idősek otthonában, amelyet a nagytemplomi református egyházközség működtet majd. Kovách Péterné lelkipásztor lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy már most túljelentkezés van náluk. Az intézményben ápolónők is kapnak állást. A közbeszerzési eljárás lezárulása után várhatóan még az idén elkezdődhet az önkormányzat száz személy befogadására alkalmas idősek otthonának és nappali ellátást is nyújtó intézményének az építése is a liget szomszédságában. A létesítményben mintegy 70 álláshely lesz, és ezek közül harmincra szociális gondozót és ápolót vesznek majd fel. Agócs Lászlóné, a polgármesteri hivatal egészségügyi referense kérdésünkre elmondta: ha nem lesz elegendő szakképzett jelentkező, átképző tanfolyamot szerveznek a munkaügyi központtal közösen.


Továbbá:
Fizetni kell majd a parkolásért Szentesen
Most már olcsóbban is adná a meleget
Díjemelésre nem szavaz az ellenzék
Aláírásokat gyűjtenek a főtéri társasházban
Csodadaru emeli az Uzsgyit