Most már olcsóbban is adná a meleget Hozzáadás a gyűjtőhöz
Decemberben döntenek a társasház lakói a hőszolgáltatóról

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-27 | Balázsi Irén

Fellázadtak a szentesi Kossuth téri társasház lakói a magas fűtési díjak miatt, nem akarják meghosszabbítani a szerződést a fővárosi székhelyű Dalkia Zrt.-vel. A szolgáltató lapunk cikke hatására levelet küldött a fogyasztóknak: csökkenti az árakat, ha nem bontják fel a megállapodást. A helybeli távfűtő társaságnak azonban még annál is olcsóbb az ajánlata. A végső szót a lakók mondják ki december közepén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A társasház lakóin múlik, melyik szolgáltatót választják a jövőben. Fotó: Tésik Attila
Mostanra betelt a pohár a szentesi Kossuth tér 5. szám alatti 94 lakásos társasházban a horribilis fűtésszámlák miatt. Mára döntési helyzet alakult ki arról, hogy megválnak-e a budapesti központú eddigi szolgáltatótól, és helyette a szentesi távfűtő céget bízzák meg. Mint megírtuk: 1997 óta a Prometheus Zrt. jogutódja, a Dalkia Energia Zrt. gázkazánt működtet a hatemeletes épület fűtésére. Az egyik, közel 30 négyzetméteres lakás bérlője az év minden hónapjában havonta 18 ezer forintos számlát kap. Az 53 négyzetméter alapterületű lakásban élő család pedig 30 ezernél is magasabb összeget köteles fizetni télen-nyáron. Ám még így is fáznak, rásegítenek a légkondicionáló készülékükkel. Megkérdeztük a Szentes Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét, Döbrőssy Ivánt, náluk mennyi a tarifa a termálenergiára épülő rendszerüknél. Elmondása szerint átlagosan 96 ezer forint évente egy 50 négyzetméteres lakás fűtésszámlája, de melegvíz-szolgáltatás is jár ezért havonta.

A lapunkban megjelent cikk hatására a Dalkia Zrt. kereskedelmi vezetője levelet írt a lakóknak. Ebben felajánlotta Vörös Miklós, hogy a „gázalapú szolgáltatás helyett a termálvezetékre csatlakozzon rá a társasház, és így a kedvezőbb díj szerint történjen az elszámolás". Ennek azonban az a feltétele: a lakóközösség hosszabbítsa meg a Dalkiával a 2008-ban lejáró szerződést. Sőt még azt is kilátásba helyezte a zrt. illetékes vezetője, hogy napkollektoros rendszert telepítenek az épületre.

Harminc százalékot engednének

A Dalkia Zrt. egyelőre nem veszi tudomásul a lakók döntését. Vörös Miklós lapunknak azt mondta: december közepére gyűlést hív össze Szentesen, ahol felajánlja az azonnali harmincszázalékos árcsökkentést, ha a társasház újabb öt évre meghosszabbítja velük a szerződést.

A Dalkia leveléről tudomást szerzett Döbrőssy Iván, aki egyben a Kossuth téri épület közös képviselője is, mivel a társasház negyven százaléka önkormányzati tulajdonban van. A pesti cég ajánlatát írásban véleményezte az ügyvezető a lakóknak. Szerinte az eddigi szolgáltató mintegy húszszázalékos hasznot képezne magának a hőszolgáltatás díján, ha a termálvizes fűtésre térne át. A termálenergiát ugyanis a Döbrőssy által vezetett városi szolgáltató kft.-től venné.

Mindeközben a lakók kérdőíven nyilatkoztak arról, melyik cég szolgáltatását vegyék igénybe. Az írásban történt szavazásról készült jegyzőkönyv tanúsága szerint arra szavaztak: ne hosszabbítsák meg a társasház és a Dalkia Zrt. közötti fűtési szerződést. Lapunk a döntés után megkereste a bajai illetőségű Vörös Miklós kereskedelmi vezetőt, aki azt nyilatkozta: a szentesi Kossuth téri társasházban „a lakók azért nem szeretik őket, mert az egyiknek visszafizetnek a díjból, a másiktól még pluszösszeget kérnek". Elmondása szerint a Dalkia csak azt hajtotta végre, amit a közösség kért. Kezdetben ugyanis a lakások térfogatának arányában számoltak, de a közösség indítványára tértek át a költségarányos elszámolásra. A kereskedelmi vezető úgy véli: az jelenti a gondot, hogy aránytalanságok adódnak a lakások kedvezőtlen – például sarki, tető alatti – elhelyezkedése miatt. Hozzátette: ezek a problémák nem jelennek meg a légköbméter arányában történő elszámolásnál.


Továbbá:
Díjemelésre nem szavaz az ellenzék
Aláírásokat gyűjtenek a főtéri társasházban
Csodadaru emeli az Uzsgyit
Lefokozzák a szentesi dandárt
Szárad a medence, árad a meleg a kabinokban