Geönczeöl: Bármikor jöhet a behívólevél Hozzáadás a gyűjtőhöz
A köztársasági elnök egy évre csökkentette a büntetését

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-20 | Blahó Gabriella

Végérvényesen eldőlt: az üzletszerű csalásért jogerősen három év szabadságvesztésre ítélt szentesi orvosnak a köztársasági elnök kegyelméből egy évet kell börtönben töltenie. Dr. Geönczeöl Tibor elkeseredett, de tartja magát. A baleseti sebész elismeri, hogy hibázott, de nem érzi magát bűnösnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Geönczeöl Tibor: Kovács Ágnessel kapcsolatban tartom magam ahhoz, hogy nem akarok olyasmit mondani, ami rá nézve terhelő volna Fotó: Blahó Gabriella
– Főorvos úr, van lelkiismeret-furdalása?

– Nincs. A magánokriat-hamisítást elismerem és már megbántam. Hogy a műtéteket sürgősségi beavatkozásként dokumentáltam, elismerem, de ezen túlmenően nem érzem magam bűnösnek. A határon túli magyar betegeket végtére is nem bántottam, hanem meggyógyítottam.

– A bírósági közlemény úgy szól, hogy önök 65 millió forinttal károsították meg az egészségbiztosítót. Mi lett ezzel a pénzzel?
– A kórház költségvetésébe került. Az egészségbiztosító ellenőrei évekig nem szóltak egy szót sem.

Mindent zároltak

– Fogadott el pénzt a betegektől? Úgy tudjuk, márkában fizettek önnek. Mennyit?
– Volt, aki adott. Előre soha nem kértem. Ebben nem áll meg a bíróság által megállapított üzletszerűség. A bíróság ugyanis csak közvetett tanúvallomásokra alapozta ezt az ítéletet. Egész Szentesen nem találnak olyan beteget, akinél kikötöttem volna, csak akkor kezelem, ha fizet. Abszurdum. Orvoskollégáim között is gyakorlat, ha a beteg a háláját ebben a formában fejezi ki, akkor fogadnak el pénzt.

– Úgy tudom, hogy van egy jogszabály, amely alapján a hálapénz adóköteles.
– Amíg ez a törvény létezett, fizettem adót. Utána lehet nézni a könyvelésemben.

– Azt hallottuk, hogy önnek nyaralója van Horvátországban...
Belpolitikai vita a kegyelemről

Az MDF elnöke élesen bírálta a köztársasági elnök döntését a szentesi orvosok ügyében. Dávid Ibolya szerint kifejezetten aggályos, hogy Sólyom László a felülvizsgálati kérelem elbírálása előtt hozott kegyelmi határozatot. Wéber Ferenc ezzel kapcsolatban kijelentette: a kérvényt beadták, arról megszületett a határozat, ezért a kegyelem hatályos. Lapunk kérdésére válaszolva a köztársasági elnök szóvivője azt mondta: Sólyom László az igazságügyi és rendészeti miniszter javaslata alapján hozta meg döntését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelem nem értékelés a bíróság döntésének jogosságáról, igazságosságáról vagy megalapozottságáról. A kegyelmi határozat nem azt mondja ki, hogy az illető bűnös vagy nem bűnös: a kegyelem önmagában kegyelem. Wéber fontosnak tartotta elmondani, hogy az aláírásgyűjtések nem befolyásolhatják döntésében a köztársasági elnököt. 

– Dehogy van! Amikor az eljárás elkezdődött, zár alá vettek mindenemet. Megmondom, hogy mit találtak: a családi házam, a garázs és egy bérelt telek a Tisza-parton. Van még egy autónk. Ennyi. Egy élet munkája. A bíróság az ítéletben kiszabott rám hatmillió forint pénzmellékbüntetést, azt befizettem.

– Most miből élnek?
– A feleségem dolgozik a kórházban, én egyelőre szabadságon vagyok. Két nagykorú gyermekem taníttatásáról kell gondoskodni. Nehezebb. Előző házasságomból is van két gyermekem, követem életük alakulását.

– A városban sokan úgy vélik, ha Kovács Ágnes megmenekült a börtönbüntetéstől, önnek is kegyelmet kellett volna kapnia. Mit szól ehhez?
– Én is így érzem.

A főorvos betegsége

– Mit csinálna másképp, ha újraélhetné a kilencvenes éveket?
– Az igazgatónő szóbeli engedélyét írásban kérném ezekhez a műtétekhez.

– Kovács Ágnes elhatárolja magát öntől. A bírósági anyagok szerint megműtötte egyik rokonát is ezen a módon.
– Az unokatestvérét. A volt igazgatónővel kapcsolatban tartom magam ahhoz, hogy nem akarok olyasmit mondani, ami rá nézve terhelő volna.

– A kegyelmi kérvényben egészségi állapotára hivatkozott, ezek szerint ön beteg?
– Hasi verőértágulatom van, nemrégiben derült ki. Nem megfelelő körülmények között ez végzetes lehet. Időről időre figyelni kell. Egy erős fizikai behatás nyomán pedig ha felszakad, azonnal elveheti az életemet. Bízom benne, hogy a büntetés-végrehajtás figyelembe veszi ezt a szempontot, és börtönkórházba küld.

A család mellette van

– Mikor kell mennie?
– Bármikor jöhet a behívólevél. Abban megjelölik, hogy pontosan mikor és hol kell megjelennem. Ez így alakult. A családom teljes odaadással mellettem van. Örülök annak is, hogy a gyerekeimhez talán még nagyobb szeretettel fordulnak mások. Még most is sokan felhívnak a betegek közül, van, aki együttérzését fejezi ki, s van, aki kezeltetni akarja magát.
Ilyenkor mondom, hogy nem dolgozom... Mindössze néhány hónapom van a nyugdíjig, jövő februárban leszek hatvanéves. A fél életemet a szentesi kórházban töltöttem, az ügyeletekkel talán többet is. Méltatlan véget ért a pályám.

Felülvizsgálati kérelem

„Még nem döntöttük el, hogy adunk-e be felülvizsgálati kérelmet a Legfelsőbb Bírósághoz, de valószínűleg, igen" – közölte Gerő Tamás. Geönczeöl Tibor ügyvédje védence képviseletében elmondta, nagyobb esélyt érzett a szabadságvesztés elkerülésére a kegyelmi eljárás útján. Helyesnek tartja, hogy a köztársasági elnök nem indokolja a kegyelmet. Így is társadalmi vita kezdődött a kegyelemről, az indoklás szövege újabb vitákat eredményezne. Az ügyvéd szerint e hét elején kapja meg Geönczeöl Tibor a behívólevelet és várhatóan a következő hónap elején kell börtönbe vonulnia. Bízik benne, hogy a szabadságvesztés helyszíne a börtönkórház lesz.  



Továbbá:
Kisiklott a vasút Szentesen
Vallottak a szentesi képviselők
Városi médiumok, felelős szerkesztők
Aláírásokat gyűjtenek a főtéri társasházban
Csodadaru emeli az Uzsgyit