Kalmár Tünde lett Az év DADA-ja Hozzáadás a gyűjtőhöz
Tom és Jerryt vetít az iskolákban a szentesi rendőrnő

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-17 | Blahó Gabriella

Az év DADA-ja lett Erdélyiné Kalmár Tünde. A rövidítés a rendőrség által indított drog- és alkoholellenes program nevét takarja: Tünde hat éve járja az iskolákat, küzd a drogfogyasztás terjedése ellen, Tom és Jerryt vetít a gyerekeknek, elemezve az erőszakos jeleneteket, és hisz abban, hogy munkájának lesz hatása. Igyekezetét most az Országos Rendőr-főkapitányság is elismerte.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Erdélyiné Kalmár Tünde hisz abban, hogy hat éve tartó munkájának meglesz az eredménye Fotó: Tésik Attila
A rendőrség biztonságra nevelő iskolai programját hat esztendeje Erdélyiné Kalmár Tünde vezeti Szentesen. Azóta lelkesen jár az órákra, és mindeddig eszébe sem jutott, hogy ezért bárki megdicsérheti. Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány általános helyettese adta kezébe Budapesten a plakettet, melyet egyelőre az irodájában tart. Szentesi kollégái gratuláltak az elismeréshez és büszkék rá.

Évente minden magyarországi régióból egy rendőr kaphatja meg Az év DADA-ja címet. Az amerikai program a kilencvenes évek elején honosodott meg Magyarországon, és viszonylag széles körben elterjedt. A dohányzás, alkohol, drog és AIDS szavak kezdőbetűiből alkotott rövidítés olyan nevelési programot takar, melynek célja, hogy a most felnövő fiatalok kerüljék el a káros szenvedélyeket és következményeiket életük folyamán. Az iskolákban osztályfőnöki óra keretében hallanak a fiatalok a huliganizmusról, a média hatásáról, a konfliktuskezelésről, a szektákról, különböző bűncselekményekről, a családon belüli erőszakról.

Kalmár Tünde hangsúlyozza, hogy nem pusztán elméleti órákról van itt szó, hanem játékról. Tevékeny résztvevőként a gyermek könnyen megtanulja, hogyan kell viselkedni vészhelyzetben.

A törzszászlós Tom és Jerry-rajzfilmeket is vetít az órákon, a gyerekekkel együtt elemzi az erőszakos jeleneteket a látszlólag barátságos képsorokon.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok megtanuljanak nemet mondani – például a kábítószerre. A szentesi órákon kiderült számára, hogy családon belüli erőszak a városban gyakorlatilag egyáltalán nincs, míg a vadkendert kipróbálták már néhányan. Úgy érzi, van eredménye a munkájának, bár ez csak a jövőben derülhet ki, és minden bizonnyal kevéssé mérhető módon. Az viszont biztos: a gyerekek hallatlanul élvezik az órákat, mert játszanak – és elmarad a számonkérés.

A szentesi kapitányságon a Mentettrét körzeti megbízottja Kalmár Tünde, de nagyon örülne neki, ha volna egy státus a rendőrségnél a DADA-program gondozóinak. Pedagógus végzettségének birtokában legszívesebben ezt csinálná teljes munkaidőben.


Továbbá:
Megtérítik a kárt Sarkadiéknak
Kollégái sajnálják az elítélt Geönczeöl Tibort
Dallal, zenével bélelt szentesi stúdió
Aláírásokat gyűjtenek a főtéri társasházban
Hét lelkész – egy családban