84 milliót spórolt a megye Hozzáadás a gyűjtőhöz
Csöndben szavazta le az ellenzéki javaslatokat a közgyűlés

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-17 | Bakos András

Egy hónap alatt 84 millió forintot megspórolt, és zárolta az intézmények költségvetésének egy részét az új vezetésű megyei közgyűlés. Utóbbi döntést az ellenzékben lévő MSZP–SZDSZ-frakció nem támogatta.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A jobboldali többség úgy határozott, nem lesz Szentes önkormányzatának képviselője a szentesi kórházigazgatói pályázatokat véleményező bizottságban – mert a város nem ad pénzt a működtetésre.

Költségvetést, szervezeti és működési szabályzatot módosított, új tagokat delegált különböző testületekbe rendkívüli ülésén a megyei közgyűlés – alig két óra alatt. A pénzügyi bizottság javaslata, s az új elnök, Magyar Anna előterjesztése nyomán arról is döntöttek, hogy zárolják az intézmények költségvetésében a személyi jellegű kiadásokra fordítható összeget. Ezt még a vitában helytelenítette az MSZP-s Molnár József, mondván: az intézményvezetők év közben ebből meg szoktak spórolni az év végére annyit, amennyiből ilyenkor, Semmelweis-napra jutalmat adhatnak a dolgozóknak.

Ezt teszi lehetetlenné a zárolás. Piri József szerint azzal, hogy az elnök még a döntés előtt küldött a zárolásról szóló levelet a vezetőknek, a közgyűlés hatáskörét gyakorolta, ami szabálytalan. Csőke Attila, a pénzügyi bizottság elnöke erre azt mondta, nincs szó arról, hogy a közgyűlés háta mögött cselekedtek volna, csak tájékoztatták a vezetőket. A zárolásra a pénzügyi helyzet miatt van szükség, lehet, hogy a jutalom elmarad, de ebből a pénzből meg lehet menteni munkahelyeket. Nógrádi Zoltán arra emlékeztetett, hogy nemrég a szegedi önkormányzat is alkalmazta ezt a módszert, és a megye is – még az előző, szocialista
Hét embert bocsátottak el a 146-ból

Nyolcvannégymillió forintot takarított meg a hivatal átszervezésével a megyei önkormányzat. Siket Judit főjegyző a rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy megszűnt a marketingiroda, hét főt elbocsátottak, a dolgozók létszáma 146-ról 139-re csökkent. Ez a lépés 4 millió forintba került, de 14,8 milliós megtakarítást hoz. A vezetés a korábbinál kevesebb szolgálati autót használ, elhalasztottak egy, már betervezett gépjárműbeszerzést, s összesen 84 milliós megtakarítást értek el. Elhangzott, erre azért volt szükség, mert a megye jövő évi költségvetése veszélybe került, miután az eddigi számítások szerint a személyi jövedelemadóból 560 millióval kevesebb pénz jut az önkormányzatnak.  
vezetés alatt.

A megyei közgyűlésen határoztak arról is, hogy a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanácsba az MSZP-s Simicz József helyett Nógrádi Zoltánt delegálják. Ennek a grémiumnak kell majd döntenie a régióban a finanszírozott kórházi ágyak újraelosztásáról a kórházak között. Kozma József szocialista frakcióvezető újból Simiczet javasolta, de ő csupán 12 támogató voksot kapott, míg Nógrádi 28-at. Az MSZP-s Gazdag János kérte, hadd maradjon ő továbbra is a makói Erdei Ferenc szakközépiskola iskolaszékében, ne delegálja őt a Pápay Endre-iskolához a közgyűlés.

Mégis oda került. Akadt olyan baloldali képviselő, aki később lapunknak azt mondta, így is jó, hasznos, ha a képviselők az összes intézménnyel megismerkednek. Megalakult az előkészítő bizottság, amely véleményezi a szentesi kórház igazgatói posztjára beérkező pályázatokat. Szűcs Lajos és Kozma József javasolta, a grémiumban kapjon egy helyet Szentes önkormányzata is, mivel a városé a kórház tulajdonjoga. A javaslatra 15 igen szavazat érkezett – 20 nem és 1 tartózkodás mellett: a bizottságban nem lesz képviselője Szentes önkormányzatának. Nemmel szavaztak a kérésre a jobboldali frakció szentesi tagjai is.

Halmai László kérdésünkre elmondta: azért döntöttek így, mert az üzemeltetés terhe és felelőssége a megyei önkormányzaté. Ha Szentes bele akar szólni a kórház működésébe, először járuljon hozzá annak költségeihez valamilyen arányban.




Továbbá:
A fűzős kényelmesebb, mégis a csatos megy
Véget ért lapunk babafotózása
Húsz éve hunyt el Szent-Györgyi Albert
Tíz évet kapott a fődíler
Megoldás a mezőgazdaságnak