Vállalkozókból lett politikusok próbája Hozzáadás a gyűjtőhöz
Versenyszférából jött vezetőknek is föladták a leckét

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-15 | Bakos András

Vállalkozókból lett politikusok mutathatják meg több önkormányzatnál, mit tudnak kezdeni az utóbbi évek legnehezebbnek ígérkező költségvetésével. Ahogyan az MSZP-s miniszterelnök, a versenyszférából igazolt a politikába a megyei közgyűlés új elnöke, pénzügyi bizottságának vezetője is. A szentesi képviselő-testület pénzügyeivel egy mérnök-cégvezetőt bíztak meg. A vállalkozó kedv egyelőre töretlen.
Akik nem panaszkodnak

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Már kiderült: kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak a következő költségvetésből. Ennek ellenére nem érzi úgy a megyei közgyűlés pénzügyi bizottságának új elnöke, hogy gúzsba kötve kellene táncolnia. A jobboldali listán bejutott Csőke Attila korábban a Questor Pénzügyi Tanácsadó Rt.-nél dolgozott, ma vállalkozó. Azt mondja, igenis kihívás ilyen helyzetben megoldani egy költségvetésből élő szervezet gondjait. Csőke ezt a munkát szolgálatként fogja föl, és van elképzelése arról, hogyan lehet igazán szolgáltatóvá tenni egy önkormányzatot.

– Én vállalkozó vagyok, ez a réteg fizeti a legtöbb adót, foglalkoztatja a legtöbb embert. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a megítélésünk változzon a politikában; mi partnerek vagyunk, nem fejőstehenek – árulja el egyik indítékát Csőke. A versenyszférából jött a közgyűlés új elnöke, Magyar Anna is, aki új módszereket szeretne bevezetni. Egy cég tönkremegy, ha a terméke rossz – az önkormányzatok munkájában ez a visszacsatolás nem ilyen gyors. A felvetésre, hogy a vállalkozóból lett miniszterelnök reformjainak következményeivel hogyan szembesül egy versenyszférából érkezett politikus, azt mondja, a feladatot meg kell oldani, itt indulatoknak nincs helye.

Amikor 2002-ben kapott egy rendhagyó állásajánlatot a szegedi Szentgyörgyi Pál – az Állami Fejlesztési Bank, majd a Budapest Bank megyei igazgatója, 1995-től az OTP első embere, 1998-tól pedig az Erste Bank megyei hitelezési vezetője – azért fogadta el, mert a bankszakmában már mindent elért, de nem akart elköltözni Szegedről. Az embert a szeretet és a siker élteti. A másféle sikerélmény ígérete, a szokatlan kihívás is.

– Korábban úgy volt, hogy ha sikert értem el, azt a számok bizonyították, és az elismerés is magától értetődő volt, a jól megkötött üzlet hasznát nem kell megmagyarázni – mondja a baloldali vezetésű város alpolgármestere. – Most egy eredménynek teljesen más lehet a megítélése a közgyűlésben, vita közben, ehhez hozzá kellett szokni.

Szentgyörgyi ugyanakkor mindvégig tartja magát ahhoz, hogy az ember csak akkor mondhat ki egy számot, ha azt meg is tudja védeni. Már a második ciklusát kezdi Szegeden, és nyilván neki is köszönhető, hogy a választók ismét bizalmat szavaztak a vezetésnek.

Szentesen vállalkozó került a képviselő-testület pénzügyi bizottságának élére: Kozák János, a víz- és szennyvíztisztító berendezéseket gyártó és szerelő Hydroferr Plusz Kft. ügyvezetője. Makón viszont a vállalkozók voltak a választások igazi vesztesei: az ipartestület vezette összefogás jelöltjei nem jutottak be. Ismét bekerült viszont a testületbe Mágori Józsefné, aki hagymafölvásárlóként ismertebb, mint politikusként.

– Később is megmarad a különbség a hivatásos politikus és a vállalkozó hozzáállása között – véli Mágoriné. – Örül, ha ellenzékiként javaslatát sikerül elfogadtatnia. És fáj a szíve, amikor megtudja például, milliókba került egy rendezvényen több száz ember ingyen megebédeltetése. Aki minden forintnak megkeresi a helyét, nem érti, hogy az ilyen kiadásoknak mi lehet a haszna a közösségre nézve.


Továbbá:
Ígérték, de nem jöttek el az olaszok
Ügyvédi letét és a saját számla
Rossz időben olcsóbb a piac
Szeged, Mars tér, végállomás
Kész a versenyre a szegedi egyetem