Sólyom kegyelmet adott a szentesi orvosoknak Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az államot 65 millióval megkárosítók enyhébb büntetése

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-14 | Blahó Gabriella

A köztársasági elnök kegyelmet adott. Dr. Kovács Ágnes börtönbüntetésének végrehajtását két évre felfüggesztette, dr. Geönczeöl Tibor három évre szóló szabadságvesztését egy esztendőre csökkentette. A szentesi kórház volt igazgatója örömében sírt, a baleseti sebész elkeseredett. Várhatóan ma kapják kézhez a kegyelmi határozatot, melyet tegnap közleményben juttatott el szerkesztőségünkhöz a bíróság.
Kegyelmes úr

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Néhány perccel azután, hogy a kegyelmi határozatokat az érintettek részére postára adta, közleményt juttatott el lapunkhoz és a Magyar Távirati Irodához a Szegedi Városi Bíróság. A kegyelmi eljárás eredményéről ugyanis kizárólag a kérvényezők értesítése után adhatnak tájékoztatást. Dr. Cseh Attila szóvivő közleménye szerint dr. Kovács Ágnes másfél éves börtönbüntetését a köztársasági elnök kegyelemből két év próbaidőre felfüggesztette, míg dr. Geönczeöl Tibor jogerősen megítélt három év szabadságvesztését kegyelemből egy évre mérsékelte. Mivel a bíróság tegnap adta fel elsőbbségi és tértivevényes levél formájában a kegyelmi határozatokat, így azt az érintettek várhatóan csak ma vehetik a kezükbe. A közlemény birtokában viszont mi megkerestük a volt kórházigazgatót és a baleseti sebészt.

Dr. Kovács Ágnes úgy érzi, visszakapta becsületét, mivel nem kell börtönbe vonulnia. Dr. Geönczeöl Tibor nem érti, vajon neki miért igen. Reménykedett abban, hogy nem kell leütöltenie a büntetést Fotó

Kovács Ágnes először örömében sírva fakadt. Aztán azt mondta: „a becsületemet kaptam vissza". A volt kórházigazgatóval a szentesi közgazdasági szakközépiskolában találkoztunk, ahol rendszeres hétfő délutáni programja közben értük: éppen tornázott. Az öltözőben arról beszélt, hogy mindig is nagyra tartotta az elnököt. Most látja csak igazán, hogy Sólyom László számára ő nem csak egy akta. Most már a szívébe is bezárta. Az elmúlt öt évben Kovács Ágnes szerint igazságtalanságok sorozatában volt része, de a kegyelemmel megváltozott minden. Ezt az időszakot nem bírta volna ki a családja, a barátai szeretete nélkül.

Kovács Ágnes úgy érzi, hogy a nyolcvanéves szülei szemében gyerekként
Hatezren kérték a büntetés enyhítését

A két szentesi orvos büntetésének enyhítése érdekében idén júniusban, a jogerős ítélet kihirdetése után aláírásgyűjtő akció indult Szentesen. A kezdeményezők – köztük Perjés Gáborné, a Horváth Mihály Gimnázium drámatanára és Garai Ferencné óvodapedagógus – úgy látták, bár a két orvos követhetett el bűnt, egyikük sem érdemel börtönt. Mintegy hatezren írták alá az ívet, egyetértve a kéréssel. Az aláírásokat elküldték Sólyom László köztársasági elnökhöz.  
is megállta a helyét. Mint anya, mint nagymama, mint feleség, ugyanaz maradhat, aki volt. Hosszú idő óta most először lesz nyugodt karácsonyom – fogalmazott. Az elnöknek és a miniszternek is köszöni a döntést, a szentesieknek azt, hogy kiálltak mellette.
Geönczeöl Tibort telefonon hívtuk fel. A doktor immár mindenre felkészülten hallgatta végig, amint felolvastuk neki a közlemény szövegét. Eszerint mégis börtönbe kell mennie. A baleseti sebész mélyen hallgatott, majd azt mondta: – Pedig reménykedtem. – Egy pillanattal később hozzátette: – Vajon én miért nem?

A kegyelem az ő számára nem teljes, hiszen a szabadságvesztés időtartamát csak csökkentette a köztársasági elnök. Az utolsó jogi fórum után a börtönbüntetés elkerülésére immár nincsen módja.

Az alkotmányjogász véleménye

A köztársasági elnök nemcsak közkegyelmet – amnesztiát – gyakorolhat, amikor elengedi bizonyos bűncselekménytípusok elkövetőnek büntetését, hanem egyéni kegyelmezési jogköre is van. Ezen belül gyakorolhat eljárási kegyelmet – például megszüntetheti a nyomozást – és végrehajtási kegyelmet. Ez utóbbi jogával élt a szentesi orvosok esetében, amikor a jogerős ítéletben foglalt büntetést mérsékelte, illetve végrehajtását próbaidőre felfüggesztette – tájékoztatott dr. Tóth Károly alkotmányjogász, aki kérdésünkre azt mondta: csak extrém esetben tartja elképzelhetőnek, hogy az államelnök „teljesen megkegyelmezzen", vagyis a jogerősen kiszabott büntetést egyszerűen „elengedje". Az ilyen eset a bíróság erős kritikájaként is fölfogható lenne.  
A két szentesi orvos ellen évekkel ezelőtt azért kezdődött büntetőeljárás, mert a szentesi kórházban külföldi betegek akut műtétjeit sürgősségi beavatkozásként dokumentálták, és ezzel megkárosították az egészségbiztosítót. A Csongrád Megyei Bíróság jogerős ítéletében mindkettőjüket bűnösnek mondta ki, mindketten kegyelmet kértek. Az erre vonatkozó határozat tartalma a közleményben így hangzik: „A Magyar Köztársaság elnöke az Alkotmányban biztosított jogkörében eljárva az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter előterjesztésére dr. Geönczeöl Tibor Gyula esetében társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette, és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt kiszabott három év szabadságvesztést kegyelemből egy évre mérsékelte.

Dr. Kovács Ágnes vonatkozásában a jogerős ítélettel társtettesként, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette, és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt kiszabott egy év hat hónap szabadságvesztés végrehajtását kegyelemből két évre felfüggesztette." A köztársasági elnök határozata kizárólag a szabadságvesztésre vonatkozik: a pénzmellékbüntetésekről, a közügyekkel kapcsolatos eltiltásról nem rendelkezik – így ezek továbbra is hatályban maradnak.



Továbbá:
Fütty és taps Gyurcsánynak
Találgatnak Szentesen
Kézigránátot dobtak a szentesi jegyző házára
Tömeges klórgázmérgezés a szentesi strandon
Kovács Ágnes: Ártatlan vagyok