Aláírásokat gyűjtenek a főtéri társasházban Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi Dombi Erzsébet is sokallja a fűtés díját

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-13 | Balázsi Irén

Csillagászati összegeket fizetnek a fűtésért a szentesi Kossuth tér 5. számú társasház egyes lakói. Ők azt szorgalmazzák, hogy váljanak meg az eddigi szolgáltatótól, és az olcsóbb távfűtésre térjenek át. A hatemeletes épület közös képviselője a többség véleménye alapján fog intézkedni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A 84 éves Dombi Erzsébet is a távfűtésre szavaz. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Dombi Erzsébet 29 négyzetméteres lakásban él a Kossuth téri hatemeletes társasház legfelső szintjén. A nyolcvannégy éves asszony télen-nyáron 18 ezer forintot fizet havonta a központi fűtésért, ráadásul hideg van nála. A nyugdíja 60 ezer forint körüli, és előfordult már, hogy a bajai unokaöccse segítette ki, amikor megszorult anyagilag. A háznak a dunántúli székhelyű Dalkia Energia Zrt.-vel van szerződése a fűtésre, ám az évek során csak egyszer volt rá példa, hogy az idős asszonynak a végelszámoláskor visszafizetett a cég 480 forintot. A 94 lakásos épületben viszont élnek olyan lakók, akiknek olykor 30 ezret is jóváírnak.
A 53 négyzetméter alapterületű lakásban Csúcs Béláné legutóbb 31 ezer forintos számlát kapott. Dombi Erzsébethez hasonlóan ő is azt mondta: azt szeretnék, ha a helybeli városi szolgáltató kft. gondoskodna a távfűtésről, mert a Dalkia gázkazánt üzemeltet, a helyi cég pedig termálvizet használ. Szerintük akkor nem lenne olyan magas a díj. Már aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy váljanak meg az eddigi szolgáltatótól. A házmester, Táborosi Lászlóné azt mondta lapunknak: ő spórol, mindig figyeli a mérőórát, nincs is problémája a fűtésszámlával.

Igaz viszont, hogy felöltözik otthon, s ezért nem fázik. A lakók véleményének ismeretében mégis úgy van vele: hátha olcsóbb lenne a díj, ha megválnának a Dalkiától. Akkor nem kellene állandóan vidékre telefonálgatniuk a számlázási eltérések tisztázására. Ezzel a céggel egyébként 2008 tavaszán jár le a szerződés, amelyről Táborosiné úgy vélekedett, hogy ne hosszabbítsák azt meg.

A Kossuth tér 5. számú épület negyven százaléka önkormányzati tulajdonban van, s a ház közös képviselője a városi szolgáltató kft., amelynek Döbrőssy Iván az ügyvezetője. Ehhez a céghez tartozik a távhőszolgáltatás is. Az ügyvezető lapunknak azt nyilatkozta, hogy ő tájékoztatta a lakóközösség képviselőit a lehetőségekről, ám a döntést a családoknak kell meghozniuk. Tény viszont: a Dalkia Energia Zrt.-vel 2008 áprilisáig megkötött szerződés felbontása milliókba kerülne a társasháznak. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha a városi szolgáltató kft.-től vennék a hőenergiát, olcsóbb lenne annak a díja. Náluk egyébként egy 50 négyzetméteres lakás távfűtéséért átlagosan 96 ezer forintot kell fizetni évente. Ebben benne van az alap- és a hődíj, valamint havonta hat köbméter melegvíz-szolgáltatás. Az ügyvezető azt hangsúlyozta: senkit sem kíván befolyásolni a döntése meghozatalakor, ígérete szerint a többség mellé áll, és annak alapján intézkedik.


Továbbá:
Csodadaru emeli az Uzsgyit
Lefokozzák a szentesi dandárt
Szárad a medence, árad a meleg a kabinokban
Gullay Mihály még ma is repül
Füstbe ment mágocsi terv?