Tanulja a költségvetést a szentesi Kozák János Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az elnök nem szavazza meg a létszámcsökkentéseket

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-09 | Balázsi Irén

A szentesi Kozák János elképzelni sem tudta, hogy valaha beleszólhat a város életébe. A fideszes önkormányzati képviselő a kulcsfontosságú pénzügyi bizottság elnöke lett, és mérnökként igyekszik megtanulni a költségvetést. A következő évet a megszorítások miatt nehéznek gondolja, de ő nem fogja megszavazni a létszámcsökkentést.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kozák János nem asszisztál dolgozók elbocsátásához. Fotó: Tésik Attila
A Fidesz kampányát vezette az önkormányzati választásokon a szentesi Kozák János, aki akkoriban csak arra koncentrált, hogy eredményesen szerepeljen a pártja. Bevallása szerint mindig tisztelte azokat a személyeket, akik a város érdekében közszereplést vállaltak. Elképzelni sem tudta, hogy egyszer majd ő is közéjük tartozik, és beleszólhat a szentesiek életét meghatározó ügyekbe. Kozák 2002-ben szánta rá magát, hogy részt vesz a politikai életben, ám képviselőjelöltként nem ő került ki győztesen a választókerületben. A városfejlesztési bizottságnak ellenben külső tagja lett, így szerzett gyakorlatot az ilyen típusú munkában.

Az őszi választásokon listáról került be Kozák János a képviselő-testületbe, ahol az ellenzéki frakciótagok és a Fidesz vezetőségének javaslata alapján a pénzügyi bizottság elnökének választották. Adódott a kérdés, hogy mérnökemberként mit ért a közgazdasági témákhoz. Azt mondta erre: jogos a felvetés, de a víz- és szennyvíztisztító berendezések gyártására és szerelésére szakosodott Hydroferr Plusz Kft. ügyvezetőjeként van fogalma a pénzügyekről is. A fideszes képviselők között nincs közgazdász, és Kozák szerint van abban némi igazság, „ha ló nincs, szamár is jó".

Egyébként pedig már tett erőfeszítéseket azért, hogy mélyebben megismerkedjen a költségvetési folyamatokkal a közszférában. Ebben készségesen támogatta őt a pénzügyi bizottság elnöki tisztségét több cikluson át betöltő Félegyháziné Somogyi Éva és a polgármesteri hivatal tervezési irodavezetője, Krajsóczki Sándorné. Azt persze nem állítja Kozák, hogy ért a közgazdaságtanhoz, de ha elmagyarázzák neki, képes lesz eligazodni. Az elődje külső tagként dolgozik a bizottságban.


Az elbocsátások ellen fog szavazni

Az előző ciklusokban a szentesi Fidesz-frakció meghatározó egyénisége Halmai László volt, aki megyei képviselő lett. Felvetésünkre, megkérdezi-e Halmait a városi előterjesztésekről, Kozák azt mondta: kikéri majd a véleményét. A jövő évi költségvetési koncepció ugyan nem készült még el, ám a pénzügyi bizottság elnöke az országos folyamatok ismeretében úgy véli: az idei büdzsé is „borzasztó" volt a több mint 300 millió forintos működési hiánnyal, a 2007-es „még borzasztóbb lesz". Kozák szerint további takarékosságra, intézmények összevonására lehet szükség. Dolgozók elbocsátásához azonban az elnök nem kíván asszisztálni, mindig ellene fog szavazni. 



Továbbá:
Szárad a medence, árad a meleg a kabinokban
Gullay Mihály még ma is repül
Kétszázötvenmilliós vezeték épül
Füstbe ment mágocsi terv?
Csúszik a szentesi templomfelújítás