Apjánál marad Szentesen Diána Hozzáadás a gyűjtőhöz
A kislány nagyszülei lemondtak a mindennapos nevelésről

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-03 |

Továbbra is édesapja nevelheti Dezső Diánát – így döntött tegnap a szentesi bíróság. Az ítélethirdetés előtt kiderült: a kirendelt szakértő mind a négy érintettet, vagyis a Koncz nagyszülőket, illetve Dezső Lajost és jelenlegi élettársát is alkalmasnak tartotta a szülői feladatok ellátására. A rendőrség megszüntette a Koncz Judit eltűnése ügyében elrendelt közigazgatási eljárást, körözése azonban 2026-ig érvényben marad.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Koncz nagyszülők (jobbról) a láthatás reményében a bíróságon lemondtak arról, hogy Diánát a jövőben ők neveljék. Fotó: Bíró Dániel
A júliusban eltűnt fiatal szentesi nő, Koncz Judit kislányának gyermekelhelyezési pere tegnap a pszichopedagógiai szakvélemények ismertetésével folytatódott. A tárgyalást megelőzően Koncz Józsefné lapunknak azt mondta: a szakértői vizsgálat ismeretében csak abban bíznak, hogy legalább kéthetente elhozhatják láthatásra Diánát, arra pedig nem is gondolnak, hogy nekik ítéli a bíróság a kislányt.

Felismerésük azért volt megalapozott, mert – mint kiderült – a kirendelt szakértő mind a négy érintettet, vagyis a Koncz nagyszülőket, illetve Dezső Lajost és jelenlegi élettársát is alkalmasnak tartotta a szülői feladatok ellátására, hozzátéve, hogy a kislány erősebben kötődik apjához, mint a többiekhez.

Konczék kapcsán elhangzott, „jó a nevelési készségük, ugyanakkor hosszan tartó együttlétük még nem volt unokájukkal". Dezső Lajos a bűncselekményei kapcsán úgy fogalmazott a szakértőnek, hogy egyrészt barátai sodorták bajba, németországi börtönbüntetése pedig véletlenek összjátékának eredménye.

A Koncz nagyszülők nehéz döntést hoztak. Fotó: Bíró Dániel
A szakvéleményre reagálva felperesként a gyámhivatal vezetője – azzal együtt, hogy a kapcsolattartást ők szabályozzák – azt kérte a bíróságtól, hogy az édesapjánál helyezzék el Diánát. Ekkor a bírónő megkérdezte a nagyszülőktől, hogy az eljárás ideje alatt volt-e arra példa, hogy nem kapták meg a kislányt láthatásra. A válasz úgy szólt, hogy nem is egyszer, de arra vonatkozóan már nem volt ellenvetésük, hogy Dezső Lajoshoz kerüljön unokájuk. – Amennyiben kéthetente hétvégékre elhozhatjuk Diánát, beleegyezünk abba, hogy ott maradjon az apjánál – szögezte le Koncz Józsefné.

Az ítélethirdetés után indoklásképpen a bírónő kifejtette: döntése olyan megelőlegezett bizalmon alapul, amelyben egyszer Dezső Lajos már részesült, mégpedig akkor, amikor Koncz Judit közös gyermekvállalásukról döntött. Ennek tükrében arra kérte az érdekelt feleket, hogy – minden korábbi sérelmüket félretéve – tegyék lehetővé, hogy magukon kívül mások is szerethessék a kislányt, mert neki az a jó, ha minél többen szeretik.


Lezárták Koncz Judit ügyét

A Szentesi Rendőrkapitányság október 20-án megszüntette a Koncz Judit eltűnése ügyében elrendelt közigazgatási eljárást, körözése azonban – a szabályoknak megfelelően – 2026-ig érvényben marad. A 26 éves nő július 22-én egy fehér alsóneműben és egy kék hálóingben, biciklivel hagyta el Dózsa György utcai házát. Magával vitte a saját és lánya útlevelét. Életjelet egy nappal korábban, este fél 10-kor adott magáról, SMS-ben, de azóta semmit sem lehet tudni hollétéről. A rendőrségi határozat indoklásában az szerepel, hogy a nyomozószervek nem kaptak arról információt, hogy Judit átlépte volna valahol az országhatárt. A rendőrök terepkutatást is végeztek a városhoz közeli árterekben, a vizsgálat azonban eredmény nélkül zárult. Az bizonyossá vált, hogy Juditék kutyáját a nő eltűnése napján megmérgezték, ugyanakkor a rendőrség nem látott összefüggést a két ügy között, ezért csupán állatkínzás alapos gyanúja miatt indított eljárást, ami szintén eredmény nélkül zárult. 



Továbbá:
A Páhi család kálváriája
Beiktatták az új református lelkészt Szentesen
Mészárosné Erzsike néni lakást kapott
Randevú partnereinkkel
Nem mindenki vette át a forradalmi kitüntetést