A Páhi család kálváriája Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megérkezett az árvízi kárenyhítés Szentesre, még sincs házuk

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-02 | Balázsi Irén

Megérkezett az állami kárenyhítés összege a szentesi önkormányzathoz, a Páhi család azonban mégsem jut egyről a kettőre. A 76 éves Terike néninek tavasszal vitte el házát az árvíz, azóta hetedmagával lakik a gyerekek átmeneti otthonának egyik szobájában. Nem adták fel a reményt, hogy saját hajlékuk lesz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Közös sütés a szentesi Páhi család átmeneti otthonában is. Fotó: Tésik Attila
A Tisza árterében volt a háza a szentesi özvegy Páhi Sándornénak, aki évtizedekig élvezte ott a csendet, a természet nyújtotta idillikus létet. Most meg összerezzen, ha éjjelente egy-egy gépjármű motorja felbőg az ablakuk alatt. Még a tavasszal vitte el a házát a tiszai árvíz, azóta – mint megírtuk – a gyerekek átmeneti otthonában lelt hajlékra fiával és annak családjával. A 76 éves Terike néni hálás a szociális intézmény vezetőjének, Hornyik Lászlónénak és munkatársainak, hogy mindent elkövetnek az érdekükben, de nehezen viseli már a bezártságot. Nem beszélve az öt unokáról – a legfiatalabb a kétéves Lujzi, a legidősebb pedig a 13 esztendős Tamás –, akik megszokták, hogy lótnak-futnak a tanya körül.

Az önkormányzat illetékesei idejében felmérték a Páhi családot ért kárt, az igényt továbbították az állami szervekhez, s várták, hogy megérkezzen a pénz. A város aljegyzője, Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera közben talált Szentes egyik külső városrészében, Kajánújfaluban egy jó állagú házat, amely a buszmegálló szomszédságában van. Ám Terike néniék azt nem fogadták el, mert a menyének hajnalban kellett volna mintegy húsz kilométert kerékpároznia, hogy beérjen a városi munkahelyére. Az idős asszony szerint ezt nem lehet elvárni az ötgyermekes anyukától.

Saját otthonról álmodnak özvegy Páhi Sándornéék. Fotó: Tésik Attila
A bajba jutott Páhi család is nézegette persze az eladó házakat, s talált is egy megfelelőt a helyi Dózsa György utcában. Az állami kártérítés azonban törvénymódosítás miatt váratott magára, ezért nem tudták megvenni a kiszemelt ingatlant.

A gyerekek 34 éves édesanyja, Kovács Ágnes azt újságolta az átmeneti otthonukban, hogy a minap megkapták az értesítést: ott van az önkormányzatnál a kártalanítás összege. Hárommillió forintot ítéltek meg számukra, és ugyanennyit kell nekik mellétenniük. Hitelből tervezik az összeget előteremteni. Kovács Ágnes elmondta: ha hetven ingatlant nem néztek meg eddig, akkor egyet sem. A nagyhegyi városrészben legutóbb találtak egy eladó házat, az nagyon tetszik nekik. Főleg azért, mert azt nem kellene javíttatni, s újabb egymilliót költeni rá. Csak az a baj vele, hogy a nyilvántartásban zártkertként szerepel. Jó lenne, ha sikerülne lakássá nyilváníttatni – mondta az anyuka, aki nem is mer arra gondolni, hogy ez az elképzelésük sem valósulhat meg. Úgy tudja: december végéig rendeződnie kell az ügynek, ellenkező esetben „úszik" az állami támogatás.


Földhivatali ígéret

A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné tájékoztatása szerint 2007 végéig kell lezárni a kárenyhítési ügyet. Náluk még nem jelentette a Páhi család, hogy Nagyhegyen szeretnének venni házat. A vonatkozó jogszabály azonban úgy rendelkezik: zártkerti gazdasági épületre nem adható állami támogatás, csak lakóházra. Az osztályvezető azt is elmondta, hogy ha jelentkezik a család, a műszaki szakemberek megnézik majd az ingatlant, és véleményezik. A földhivatal szentesi vezetője, Pozsár István érdeklődésünkre azt nyilatkozta, ha a műszaki osztály igazolást ad arról, hogy a zártkerti ingatlan lakóház, akkor ők soron kívül átminősítik. 



Továbbá:
Beiktatták az új református lelkészt Szentesen
Mészárosné Erzsike néni lakást kapott
Randevú partnereinkkel
Nem mindenki vette át a forradalmi kitüntetést
Csodára várnak Szegváron