Laptopfóbia a csongrádi testületben Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kevesebbet ad az állam az árvízkárosultaknak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-28 | Bíró Dániel

Egyes csongrádi képviselők idegenkednének a laptop használatától – derült ki a testület tegnapi ülésén, ahol döntöttek a tiszteletdíjakról is. A tanácskozáson többen sérelmezték, hogy az állam indoklás nélkül adott hárommillió forinttal kevesebbet az ár- és belvízkárok enyhítésére igényelt összegnél. Az önkormányzat pályázaton igényel pénzt a kerékpárút-hálózat bővítésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A konkrét összegek elfogadása előtt némi szócsata alakult ki a képviselők tiszteletdíjáról szóló napirendi pontnál. Fábián György felvetette, a takarékosság jegyében ezután érdemes lenne laptoppal ellátni a képviselőket, így a költséges és időigényes papíralapú megoldás helyett elektronikus úton kaphatnák meg az érintettek a testületi anyagokat.

Nagypál Sándort megdöbbentette az előtte szóló szocialista városatya javaslata. Azt indítványozta, hogy a fölösleges kiadás helyett benzint kapjanak a grémium tagjai, így a választott politikusok a külterületi lakókat is felkereshetnék. Bedő Tamás azzal zárta le a vitát, hogy az eszközfejlesztés nem elvetendő dolog, ezért a későbbiekben jó lenne rá visszatérni.

Döntöttek a képviselői tiszteletdíjakról: az alapdíjat 73 ezer 600 forintban jelölték meg. Akik bizottsági tagok havonta bruttó 103 ezer 40 forintot kapnak, akik több bizottságban is dolgoznak, 106 ezer 720 forintot kapnak a jövőben. A bizottsági elnök képviselőknek 139 ezer forint lett a tiszteletdíja, a külsős bizottsági tagoknak pedig 29 ezer 440 forint.

Az ellenzéki padsorokban többen sérelmezték, hogy az állam hárommillió forinttal kevesebbet adott az ár- és belvízkárok enyhítésére igényelt összegnél. Ternai László elképesztőnek találta, hogy a kormányzat mindenfajta magyarázat nélkül karcsúsította a városnak járó keretet, s emiatt az önkormányzatnak kell hitelből fedeznie a hiányzó részt. Azzal kapcsolatban, hogy sokak szerint irreális feltételeket szabott az állam a kifizetésekre, tájékoztatásként elhangzott: Csongrád polgármestere és jegyzője is eljárt annak érdekében, hogy jelzálogbejegyzés nélkül kaphassák meg az érintettek a kisebb összegű kártérítéseket.

Az ifjúsági ház felújításáról szóló előterjesztést levette napirendjéről a testület, arról viszont döntött, hogy pályázatot nyújt be a kerékpárút-hálózat bővítése érdekében. A fejlesztés az Öregszőlők útját, a fahíd és a körforgalom közötti szakaszt is érintené. Még az is elhangzott, hogy kistérségi szinten Felgyő és Csanytelek irányába szintén terveznének bicikliutat, jórészt pályázati forrásból.


Továbbá:
Papíron vagy laptopon?
Magasabbra vándoroltak a csongrádi temetők
Luxus lett az üvegbeton
Tovább nő az üvegváros
Az évtized legjobb bora lehet az idei Csongrádon