Papíron vagy laptopon? Hozzáadás a gyűjtőhöz
Harmadára csökkentenék a nyomtatási költségeket Csongrádon

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-02 | Bíró Dániel

Harmadára lehetne csökkenteni a csongrádi városháza jegyzői irodájának nyomtatási költségeit, ha a képviselők elektronikus úton kapnák meg a testületi anyagokat. Bedő Tamás polgármester a modernizáció híve.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Papíron jobbak a csongrádi képviselők, mint laptopon. Fotó: Tésik Attila
Senki sem tudta megmondani azonnal a csongrádi városházán, hogy mekkora költsége lehet a papíralapú tájékoztatásnak, ha csak a testületi anyagok sokszorosítását és postázását vennénk górcső alá. Az összegről azért kérdezősködtünk, mert a legutóbbi ülésen felvetődött, hogy a takarékosság jegyében elektronikus úton (laptopokra) kaphatnák a városatyák a döntéshozatalhoz szükséges dokumentációt, a javaslat azonban több képviselő számára „megdöbbentő" volt. A hivatalban kiszámították, a jelenlegi gyakorlat egymillió forintba kerül évente, de hozzátették, hogy ez csak becslés.

Megtudtuk: évente átlagosan hússzor ülésezik Csongrád képviselő-testülete, és alkalmanként átlag hetvenoldalas pakkot kapnak az arra jogosult személyek, szervezetek. Mivel a képviselőkön kívül a sajtó, a könyvtár, a kisebbségi önkormányzat, civil szervezetek, irodavezetők, külsős bizottsági tagok és a rendőrség is kap testületi anyagot, ülésenként mintegy ötven másolat készül. Mindezt összeadva, és a hivatal leírójának fénymásolási árait figyelembe véve, hozzávetőleg 700-800 ezer forint éves költsége van a sokszorosításnak. Ennél a becslésnél nem tértünk ki a munkaidő költségére, amit azért fontos megemlíteni, mert a jegyzői iroda tapasztalata szerint 2-3 dolgozó számára több mint egy munkanapot vesz igénybe a csomagok összeállítása és postázása.

Vásárhely és Makó az élen

Az önkormányzati modernizáció terén elsőként a vásárhelyi városvezetés mutatott irányt a szomszédváraknak: ott már az előző ciklus derekán laptopot kaptak a képviselők, a beszerzés fedezetéül pedig tiszteletdíjuk szolgált. Makón is előrehaladott a fejlesztés – tudtuk meg Almási Pál informatikai tanácsnoktól. Pályázati források felhasználásával 2007-ben ők is áttérhetnek az új szisztémára, ami esetükben azt is jelenti, hogy a kész dokumentáció mellett az előkészítés folyamata is nyomon követhető lesz a városatyák számára. Szentesen szintén felmerült a modernizáció gondolata, de ott csak addig jutottak, hogy a képviselők választhatnak, papíron vagy CD-n kérik a soros testületi anyagot.

Ami pedig a laptopokat illeti, hozzáértők szerint nagy tételben már 100–120 ezer forintért is lehet kapni készülékeket, vagyis 1,7–2 milliót igényelne az eszközbeszerzés, ugyanis a csongrádi testületnek 17 tagja van. Amellett, hogy képviselők elektronikus úton férhetnének hozzá a testületi anyaghoz, költségcsökkentést jelentene az is, hogy más jogosultak is megkaphatnák ily módon. Így az ötven nyomtatott példány helyett ülésenként elég lenne tizenöt is.

Bedő Tamás polgármester országgyűlési képviselőként gyakorlott laptopos. Szerinte hegyekben állna a papír az irodájában, ha a parlamenti anyagokat nyomtatott formában kapná meg. Ezért is tartaná takarékosabb megoldásnak, ha városi szinten is átállnának az új rendszerre, amihez segítséget, a modernizációtól idegenkedőknek pedig képzést biztosítanának. Vincze László csongrádi országgyűlési képviselő is elboldogul a laptoppal. Azt mondja, bele lehet jönni, de megjegyzi, inkább választási lehetőséget kellene kínálni, mintsem kötelezni az önkormányzati képviselőket arra, hogy monitor elé üljenek.


Továbbá:
Magasabbra vándoroltak a csongrádi temetők
Luxus lett az üvegbeton
Laptopfóbia a csongrádi testületben
Tovább nő az üvegváros
Az évtized legjobb bora lehet az idei Csongrádon