Kettő a kopjafa Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szirbik Imre is emléket állított a forradalom évfordulójára

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-21 | Balázsi Irén

Két kopjafa áll közvetlenül egymás mellett Szentesen a református nagytemplom közelében: a kisgazdák tizenhét éve, Szirbik Imre szocialista polgármester pedig tegnap állíttatta az emlékoszlopot az 1956-os forradalom tiszteletére. A kisgazda Földvári Nagy Sándor megígérte, nem bántja Szirbik kopjafáját.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A magasabb és sötétebb színű kopjafát a kisgazdák, az alacsonyabb és világosabb emlékoszlopot Szirbik Imre állíttatta. Fotó: Vidovics Ferenc
A Független Kisgazdapárt egykori tagja, a szentesi Földvári Nagy Sándor a hét elején felszedte barátaival a főtéri református nagytemplom melletti kopjafát, mert megrongálódott. Tegnap megírtuk: az oszlopot még 1989-ben állíttatták a kisgazdák, s azóta a városkép része lett. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján mindig ott helyezték el a megemlékezés virágait a pártok, a civil szervezetek és a szentesiek.

Földvári Nagy Sándor csütörtökön azt közölte lapunkkal, hogy szombaton vagy vasárnap délelőtt visszaviszik a kopjafát, amelyet addig megjavítanak. Ismeretes: a Fidesz vasárnap este ott tartja ünnepi megemlékezését.

Közben Szirbik Imre, Szentes szocialista polgármesterének, országgyűlési képviselőjének tudomására jutott, hogy nincs a helyén az emlékoszlop, ezért megrendelt egy új kopjafát a fővárosban élő erdélyi fafaragótól, Ambrus Aladártól. Szirbik azt tervezte, hogy pénteken állíttatja fel a kopjafát a kisgazdák emlékoszlopának helyén. A polgármester saját keretéből fizette ki a 200 ezer forintba kerülő kopjafát.

Tegnap délben megérkezett az emlékoszlopot szállító autó a fővárosból Szentesre, s a munkások azonnal lerakták a kopjafát – a kisgazdák emlékoszlopa mellé. Merthogy addigra már ott állt Földvári Nagy Sándorék megjavított kopjafája is.

Lapunk érdeklődésére a polgármester azt közölte: ő nem híve az ünnepeinken a széthúzásnak. – Úgy gondolom – tette hozzá Szirbik Imre –, hogy a nemzeti ünnep a sokféleképp gondolkodó és a világot többféleképpen látó magyarság közös ünnepe. Ezért tudomásul véve a kopjafát el- és visszaszállítók egyéni érzéseit és ambícióit, úgy döntöttem, hogy a kérdésről nem vitatkozni kell, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját méltósággal megünnepelni. Szirbik szerint a két kopjafa békességben elfér egymás mellett, és azt kívánja, hogy ugyanaz a békesség adassék meg valamennyi szentesi számára.

„Akié a birodalom, azé a hatalom. Szirbik azt csinál, amit akar" – mondta az új kopjafaállításról Földvári Nagy Sándor. Az idős férfi megígérte, nem bántja a szocialista politikus által állított emlékoszlopot. „Én 79 éves vagyok, nem nyúltam soha a máséhoz, s ezután se fogok."


Kopj le, fa

A szentesi kopjafatörténet oly gyönyörűen mutatja elfuseráltságunkat, hogy le se tagadhatnánk, hogy magyarok vagyunk. Az álmos alföldi kisvárosban nem ez az első eset idén, ami abszurditásában mindent felülmúl. Amikor márciusban a télbúcsúztató karneválon elkurjantotta magát a kisvonat vezetője, hogy csak az szállhat fel, aki az MSZP-re szavaz, azt gondoltuk, nem hozhat az élet képtelenebb történetet a Kurca partján. Tévedtünk. Tegnap újabb lehetetlenséggel álltak elő Szentesen, ahol valóságos kopjafaállító versenyt rendeztek. Versenyt futott az idővel a mester, aki a kisgazdák emlékoszlopát javította, és a fővárosi fafaragó, aki a Szirbik Imre polgármester által rendelt kopjafát készítette. Mindkettő időben elkészült, mindkettőt felállították. A kopjafák közötti távolság kevesebb mint fél méter. Az emlékezők, a faragott oszlopot állítók közötti távolság viszont mérhetetlen.

SZ. C. SZ.



Továbbá:
Külön emlékezett a két oldal Szentesen
Már nem taníthat az alpolgármester
Öt görög képviselő az önkormányzatban
Felújítás után ázott szét a lakás
Nehéz költségvetésre készülnek Szentesen