Huzavona a szentesi kopjafával Hozzáadás a gyűjtőhöz
Hazavitte az '56-os emlékoszlopot Földvári Nagy Sándor

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-20 | Balázsi Irén

Fényes nappal vette ki a földből a szentesi Földvári Nagy Sándor a cimboráival azt az 1956-os kopjafát, amelyet a református nagytemplom mellé állított még 1989-ben a Független Kisgazdapárt. Azt mondta: megrongálódott az emlékoszlop, megjavítják, és szombaton vagy vasárnap a helyére teszik. De ott ne koszorúzzon a szocialista polgármester. Szirbik Imre viszont a polgármesteri keretéből rendelt egy új kopjafát, azt ma ugyanoda rakják, ahol az eddigi volt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kopjafának hűlt helye, de Földvári Nagy Sándor nemzetiszínű díszlécei ott vannak. Fotó: Vidovics Ferenc
Feltűnt a szentesi járókelőknek, hogy a főtéri református nagytemplom mellől hiányzik az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére állított kopjafa. A rendszerváltozás idején helyezte oda az emlékoszlopot a Független Kisgazdapárt, amelynek tagja volt a korábbi rendőrkapitány, Földvári Nagy István édesapja, Földvári Nagy Sándor is. Az idős férfi a tavalyi ünnepségen mondta nekünk, hogy a megemlékezés előtti napokban ő készítette a kopjafát övező nemzetiszínű díszléceket. Ezek most is ott vannak a kis téren. Tegnap megkérdeztük Sanyi bácsitól, hogy tudja-e, hova tűnt a kopjafa. – Én hoztam el a cimboráimmal, mert ki akart rohadni – állította Földvári Nagy Sándor. A kisgazdák rakták azt le még 1989-ben, de szerinte azóta sem foglalkozott vele senki, csak jártak oda koszorúzni. Mint mondta: nem gazemberek ők, fényes nappal emelték ki a földből a kopjafát. Utánfutóra tették, és elvitték Sanyi bácsi Dózsa György utcai házához, ahol megjavítják.

Eredetileg úgy tervezték, hogy csak a jövő hét elején viszik vissza. Közben kiderült: a Fidesz az ünnepi megemlékezést vasárnap este fél 6 órakor tartaná – az '56-os kopjafánál. – Nem én csinálom a galibát – fakadt ki az idős férfi, aki azt is elárulta, hogy szombaton vagy vasárnap délelőtt a helyére teszik az ő udvarában addigra már „megpatkolt", vagyis rendbe hozott emlékoszlopot. Földvári Nagy Sándor azt is megosztotta lapunkkal: már nem tagja a kisgazdapártnak, magyar embernek nevezte magát, s ilyen titulusában azt kérte, hogy „Szirbikék ne koszorúzzanak az ő kopjafájuknál".

A város MSZP-s polgármestere és országgyűlési képviselője, Szirbik Imre azt nyilatkozta lapunknak: a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján ő nem vitatkozik, hanem megrendelt egy másik kopjafát. Polgármesteri keretéből fizetik ki a faragott oszlopot, amely 200 ezer forintba kerül. Az új kopjafát pénteken állítják fel a városellátó intézmény dolgozói a református nagytemplom melletti parkban, a régi helyére.

Szirbik reményei szerint ez a megbékélést szolgálja majd, mert méltatlan lenne az ünnephez, ha vitatkoznának. Egyébként is, a forradalom és szabadságharc szentesi történéseinek – fogalmazott a polgármester – az a máig ható üzenete, hogy a város őrizze meg a békéjét, mint tette azt 1956 októberében Gujdár Sándor helyőrségparancsnoknak köszönhetően.
Az ő gyermekei, Judit és Sándor avatják majd fel október 23-án a városháza homlokzatán az emléktáblát, amelyen olvasható lesz a város pár éve elhunyt díszpolgárának, Gujdár Sándornak az intelme: „Legyen békesség közöttetek!"


Továbbá:
Már nem taníthat az alpolgármester
Öt görög képviselő az önkormányzatban
A szentesi növénynemesítő hagyatéka
Kevés a helyi '56-os emlék a Kurca partján
Gyógylovagló diákok